Faretruende fald i detailsalget revideret væk

Mand med en hund i skoven

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at detailsalget steg med hele 0,7% fra februar til marts.

Men nok så vigtigt er væksten i detailomsætningsindekset i januar og februar blevet opjusteret med henholdsvis 0,3 og 0,4 procentpoint. Det betyder, at et faretruende fald i detailsalget her i starten af året er blevet vendt til en stort set uændret udvikling. Det er primært salget inden for varegrupperne beklædning samt andre forbrugsvarer, der har drevet den beskedne fremgang i første kvartal.

Selv om detailsalget har det bedre end frygtet her i starten af året, så er der langt fra tale om et sprudlende forbrugsopsving. Det er umiddelbart en smule overraskende med tanke på, at danskernes privatøkonomi ellers fortsat er bundsolid. Beskæftigelsen er rekordhøj, indkomstvæksten solid, og renterne er historisk lave. Dertil er der fortsat fremgang på boligmarkedet i størstedelen af landet. Forbrugertilliden er dog faldet til markant lavere niveau siden sommeren 2018. Det kan meget vel forklare den større tilbageholdenhed blandt de danske forbrugere.

Det hører dog med til historien, at bilsalget er steget markant her i starten af året. Det betyder også, at det samlede privatforbrug formentlig vil give et pænt positivt bidrag til BNP-væksten i første kvartal.

Man kommer dog ikke uden om, at en mere blivende fremgang i privatforbruget kræver, at danskerne igen genfinder forbrugsoptimismen. Ser vi fremad, så er det dog vores forventning, at særligt euroområdet igen vil genfinde vækstmelodien, og at usikkerheden fra den politiske scene generelt vil aftage. Det betyder også, at der er potentiale for, at danskerne igen vil kunne skrue op for optimismen og privatforbruget i løbet af 2019.

Tore Stramer

Chief Economist: Describes and defines the Danish economy in broad outline. Nykredit's Chief Economist is an active voice in the public debate and provides economic analyses put into perspective of the current political conditions.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 3 min

Overraskende stor stigning i ejerlejlighedspriserne i april - og især i København

Boligsiden har offentliggjort deres boligprisstatistik for april 2024. Tallene viser stigende priser på både huse, ejerlejligheder og sommerhuse. Den seneste måned er huspriserne således steget 1,3%, ejerlejlighederne med 1,4% og sommerhuse med 2,7%.
Økonomiske analyser | 1 min

Kedelig læsning her til morgen – industriproduktionen i markant fald i marts

Dansk industriproduktion faldt med 5,2% i marts. Faldet er drevet af både medicinalindustrien og resten af industrivirksomhederne.
Økonomiske analyser | 3 min

Udbuddet af boliger til salg fortsætter med at stige

Boligsiden har offentliggjort deres boligudbudsstatistik for april 2024. Tallene viser et fortsat stigende udbud af både, huse, ejerlejligheder og sommerhuse til salg. Konkret er er var der ultimo april samlet set 48.674 huse, ejerlejligheder og sommerhuse til salg.