Rentetilpasning skudt igang med nye minusrenter

Faverige boliger langs brotensgade

I denne uge får boligejere med F1, F3 og F5 med kommende rentetilpasning fastsat ny rente på realkreditlånet gældende fra årsskiftet. I dag har F1 og F3 startet auktionsræset, mens boligejere med F5-lån må vente til onsdag.

Vi skyder auktionerne i gang med en ny omgang minusrenter for boligejere med F1, som i dag lander en foreløbig kontantlånsrente på -0,13%. Det er dog ikke kun F1’ere, som har udsigt til en rente i minus. Også F3 kravler akkurat under 0-punktet og kommer ind med en foreløbig rente på -0,01%. Minusrenter er blevet en stor del af danskernes lån, hvor omkring hver 7. boligejer i Totalkredit/Nykredit i dag har en rente i negativt territorium.

Boligejerne må dog vente lidt endnu med at kende deres endelige rente gældende fra årsskiftet. F1 er på auktion til og med torsdag, mens F3 afsluttes onsdag. Men selvom vi kun lige er begyndt, plejer den første auktionsdag at give et ret så præcist pejlemærke for, hvor vi ender hende, når auktionshammeren slår for sidste gang. Auktionerne er endeligt færdige torsdag.

F1’ere går rentestigning i møde, mens F5-renten kollapser

Boligejere med F1 kommer fra en rente på -0,21%. Det betyder, at de har udsigt til en lille rentestigning, som løber op i 20 kr. pr. mio. om måneden efter skat, mens afdraget falder 30 kr.

F3’ere kommer fra en rente på 0,33%, så her er der et pænt rentefald i sigte, som altså lige akkurat har sat retning under 0%. Omregnet til ydelse og afdrag svarer det til, at boligejere med F3-lån får 70 kr. mere at gøre godt med om måneden efter skat, og at afdraget stiger 130 kr.

Har man i dag et F5-lån, som skal rentetilpasses, så der er altså udsigt til, at renten kollapser. Her har man i dag en rente på 1,32%, og vi forventer en ny rente i omegnen af 0,30%-0,40%. Med andre ord et helt %point barberes af renten, som svarer til, at boligejerne får 230 kr. mere at gøre godt med pr. lånte mio. hver måned efter skat. Samtidig stiger afdraget og boligopsparingen med 360 kr.

Jeppe Juul Borre

Chief Analyst: Advises and inspires the Danes on loan financing based on current interest rates and relevant mortgage products.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 3 min

Udbuddet af boliger til salg fortsætter med at stige

Boligsiden har offentliggjort deres boligudbudsstatistik for april 2024. Tallene viser et fortsat stigende udbud af både, huse, ejerlejligheder og sommerhuse til salg. Konkret er er var der ultimo april samlet set 48.674 huse, ejerlejligheder og sommerhuse til salg.
Økonomiske analyser | 2 min

USA: Solid jobvækst, men ingen bremse for lempelser

Jobvæksten i USA er stadig ganske solid. Beskæftigelsen steg med 175.000 i april mod 315.000 marts (revideret). Et stykke under forventningen på 240.000, men det meste af ”misset” ligger den offentlige sektor.
Økonomiske analyser | 2 min

Federal Reserve et stykke fra rentesænkninger

Der var selvfølgelig ingen snak om akutte rentesænkninger på dagens møde. Det har stået klart længe.