Tørken og faldende salgspriser giver flere konkurser i landbruget

Kvinde ude i naturen

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at 126 landbrugsvirksomheder er gået konkurs i perioden fra januar til oktober. Til sammenligning var der 121 konkurser i landbruget i hele 2017.

Der er dermed udsigt til at antallet af konkurser i landbruget i år rammer det højeste niveau siden 2016, hvor der var godt 180 konkurser. Omsætningen i de konkursramte landbrug løber dog foreløbigt op i 1,06 mia. kr. i 2018, hvilket desværre ikke er langt fra de forrige topniveauer i 2015 og 2016. Kvæg- og svineproducenterne står for 62 konkurser, mens der har været 12 konkurser blandt pelsdyrsavlerne.

En væsentlig forklaring på de seneste års stigende antal konkurser i landbruget er kort og godt at salgspriserne er faldet mærkbart. Især mælke- og svinepriserne har vist et tydeligt prisfald ikke mindst i løbet af 2018. Man kommer desværre heller ikke uden om, at årets meget tørre og varme sommer har gjort ondt værre for mange landbrug. Det betyder desværre, at det i øjeblikket er meget svært for visse landbrug at skabe sorte tal på bundlinjen. Det til trods for at renteniveauet fortsat er meget lavt og at knap 90% af det samlede udestående udlån til landbruget er variabelt forrentet. Det bør dog pointeres, at der er stor spredning i resultaterne mellem de forskellige driftsformer inden for landbruget.

Ser vi fremad, så er der desværre ikke udsigt til mere medvind til landbruget her på den korte bane. De negative effekter af sommerens tørke vil formentlige blive mere tydelige over de kommende måneder. Dertil er der i år samlet set udsigt til et betydeligt fald i landbrugets bytteforhold – altså vil landbrugets salgspriser i forhold til deres omkostninger falde. Dertil er det vores forventning, at renterne så småt vil begynde at stige. Det vil kunne presse landbruget yderligere med tanke på den store andel af variabelt forrentede lån. Det er dog her en formildende omstændighed, at der over de seneste år generelt har været en bevægelse væk fra de helt korte rentebindingsperioder.

Tore Stramer

Chief Economist: Describes and defines the Danish economy in broad outline. Nykredit's Chief Economist is an active voice in the public debate and provides economic analyses put into perspective of the current political conditions.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.