Lunt efterår for husejerne, mens modvind har ramt ejerlejlighederne

Lejlighed ude fra gårdspladsen

Finans Danmark har netop offentliggjort tal for prisudviklingen på boliger i 3. kvartal 2018. Tallene viser bl.a., at prisen på et dansk parcel- eller rækkehus ligger 3,6% højere end samme periode i 2017.

Et gennemsnitligt dansk hus på 145 kvm. koster i dag 1,98 mio. kr. mod 1,91 mio. kr. for et år siden. Tallene viser også, at priserne på landets ejerlejligheder på landsplan er øget 3,1% fra 3. kvartal 2017 til 3. kvartal 2018 - det er en betydeligt lavere stigning end i de senere år. Den dæmpede prisudvikling på ejerlejligheder skyldes primært et halvt års tid med små prisfald i Københavnsområdet samt kraftige prisfald i Aalborg i det meste af 2018. I forhold til 3. kvt. 2017 er priserne på ejerlejligheder i Byen København og Nordjylland (Aalborg) faldet med hhv. 1,2% og 6,1%.

Lunt efterår for husejerne uden for de store byer

Efter 4 år med store prisstigninger på boliger i og lige omkring landets største byer, er prisniveauet blevet så højt, at mange familier ikke længere kan være med. Boligbehovet består dog, så familier på husjagt søger længere væk for at finde en passende bolig, og så rykker prisstigningerne som ringe i vand mod kommuner længere væk fra storbyens centrum. Det gælder især i København, men også omkring Aalborg, Aarhus og Odense. Derfor er der nu godt gang i huspriserne mange steder i provinsen, mens priserne i storbyerne har mistet momentum.

I lyset af de lave renter og af at antallet af danskere i arbejde er højt og stigende i alle landsdele, så er huspriserne uden for de store byområder ikke særlig høje. Det er derfor muligt for flere, jo længere væk fra de største byer, de bevæger sig, at finde et hus, der matcher drømme og pengepung. På den solide samfundsøkonomiske baggrund forventer vi huspriser, som også i 2019 vil øges. I takt med at aktiviteten på boligmarkedet rykker mod områder, hvor udbuddet er større, og hvor prispresset dermed er mindre, forventer vi, at 2019 vil byde på en lidt lavere prisfremgang. Vi forventer huspriser, som på landsplan stiger med 2,7% i 2019.

Aalborg og Københavns ejerlejligheder i modvind

Priserne på ejerlejligheder i København og Aalborg har de seneste år haft høj fart på - i flere år har vi set stigninger over 10%, hvilket er betydeligt højere end eksempelvis i Aarhus og Odense. Priserne i Aalborg og København har derfor nået et historisk højt niveau. Samtidig trådte strengere kreditkrav i kraft ved årsskiftet, hvilket ligeledes har reduceret feltet af potentielle købere i de dyreste områder. Endelig kan den seneste tids afmatning have haft en selvforstærkende effekt, da nogle boligsøgende ikke ønsker at købe i et marked, der viser svaghedstegn. Så trækker de sig og ser tiden lidt an.

I Odense og Aarhus ses ikke helt samme opbremsning som i Aalborg og København. Ejerlejlighedsmarkedet i Aarhus og Odense har også oplevet pæne prisstigninger de senere år, men udbuddet af lejligheder har i langt højere grad end i eksempelvis København kunnet matche efterspørgslen, hvilket har resulteret i en noget mere afmålt prisfremgang i de to byer de senere år. Selvom salget af ejerlejligheder i Aarhus også er gået nogle gear ned i 2018, så er opbremsningen mindre, og der fortsat plads til prisstigninger. Vi forventer, at den nuværende usikkerhed og mere afdæmpede udvikling på ejerlejlighedsmarkedet også vil præge næste år og bl.a. resultere i et lille prisfald på ejerlejligheder i København på 1,6%, mens der på landsplan ventes et lille plus på 0,5% prisfremgang.

Mira Lie Nielsen

Housing Economist: Advises and inspires homeowners - on housing financing and prices, forecasts and advisory recommendations on household wealth and debt. 

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.