May’s aftale stemt ned – ny retning afklares over kommende dage

Dokumentmappe åbnes af hænder

May tabte helt som forventet afstemning om Brexit-aftalen, men det er ingen stor overraskelse i de finansielle markeder, som på forhånd først og fremmest har fokuseret på spekulationer om retningen herfra.

I den henseende var nederlagets størrelse et fokuspunkt. Og nederlaget blev meget stort – hele 230 personer flere imod end for (202 for vs 432 imod). Det må siges at ligge i den høje ende og viser, at der er et godt stykke vej for May til at sikre den tilstrækkelige opbakning.

May skal nu indenfor tre dage optegne vejen frem. Vil May fortsat kæmpe for aftalen, vil hun skifte spor og arbejde for en ny en folkeafstemning eller hvad bliver strategien? Med udsigt til klart nederlag tirsdag aften vil det undre, hvis ikke hun allerede på forhånd har besluttet retningen og ret hurtigt og klart kan formulere sine ideer.

I baggrunden spørger også labour-leder Corbyn’s trussel mod Mays regering om mistillidsvotum, hvis afstemningen blev tabt. Det vil i givet fald kaste ny usikkerhed om hele processen.

Usikkerheden er enorm stor og tidsrammen ret begrænset – med under 2,5 måned til den formelle udtrædelsesdato (der dog kan udskydes) truer ”No Deal”. En kaotisk situation omgærdet af ringe klarhed og med risiko for betydelige (kortsigtede) økonomiske konsekvenser pga. besværligheder skabt af det regulative vakuum, som relationen mellem UK og EU pludselig omsluttes af.

Resultatet bør ikke medføre større markedsreaktion – kommende dage afgørende
Vi venter forhøjet volatilitet i europæiske og britiske markeder under de kommende dages usikkerhed. Afstemningsresultatet bør ikke i sig selv give anledning til store bevægelser på markederne, men gode/dårlige nyheder og rygter vil altså i de kommende dage let kunne præge europæiske markeder og i særdeleshed pundet.

Europæisk vækst har I det seneste halve år skuffet og vist betydelig svækkelse. Ikke mindst i industrien. Og her spiller politiske risici som den italienske budgetkonflikt med EU, de gule vestes protester i Frankrig, handelskrigen og ikke mindst usikkerheden forbundet med Brexit oplagt en rolle. Den vigende vækst har skærpet markedets opmærksomhed på politiske risici.

Nykredit vurderer forsat, at det mest sandsynlige udfald er, at briterne undgår ”no deal” – men om det bliver via en (revideret) aftale eller aflysning af Brexit efter en folkeafstemning synes stadig mere usikkert, som tiden går.

Frederik Engholm

Chief Strategist: Describes and defines the global economy and the investment market in a broad perspective, including Nykredit's views on the investment, fixed income, foreign exchange and equity markets.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.