Skuffende væksttal giver panderynker i ECB

Ung mand i silhuet

ECB holder som ventet renten uændret – skuffende vækstindikatorer tidligere i dag kan påvirke signaler fra centralbanken.

Helt som forventet bød ECB’s første møde i 2019 ikke på ændringer i rentesatserne. Ved årsskiftet sagde centralbanken farvel til sine obligationsopkøb (QE-programmet), men de lover fortsat at opretholde det nuværende renteniveau ”til mindst på den anden side af sommeren”. Med det svækkede vækstbillede i euroområdet er der heller ikke grundlag for, at ECB burde have travlt med at trække renterne i vejret.

Dagens PMI-tal (erhvervstillid) for euroområdet bød på bredt funderede skuffelser på tværs af service og industri i januar, hvorved vækstafmatningen i eurozonen fra 2018 er fortsat ind i det nye år. Midlertidige faktorer som den europæiske bilsektors emissionstests, demonstrationer fra ”De Gule Veste” i Frankrig og usikkerhed om Brexit fortsætter med at præge væksten negativt, og dertil taber Europas store handelspartnere (bl.a. Kina) stadig fart. Med det udgangspunkt vil det ikke være overraskende for os, hvis Draghi ved dagens pressemøde kl. 14:30 vil anlægge lidt mere dystre toner i vurderingen af de økonomiske udsigter for euroområdet, og samtidig fastholde at ECB om nødvendigt også kan lempe pengepolitikken igen.

Vi venter fortsat, at stærkere vækst- og inflationssignaler igennem året vil tillade ECB at hæve renten sidst på året, men de seneste økonomiske signaler skaber stigende usikkerhed om den forventning. Den vedvarende forværring af makromiljøet har også igennem de seneste 6 måneder sendt markedsforventningen til den første forhøjelse ind i 2020. Vi er mere optimistiske om udsigterne, men anerkender at afmatningen har varet væsentligt længere, end vi havde ventet. Samtidig mangler vi også stadig at se, at tiltagende lønvækst i eurozonen sætter sig i (kerne)-inflationen. Uanset hvordan vi vender og drejer det, så er der med en træg udvikling i både makroøkonomiske indikatorer som inflationsbillede udsigt til lave renter i eurozonen og dermed også i Danmark lang tid fremover.

 

Frederik Engholm

Chief Strategist: Describes and defines the global economy and the investment market in a broad perspective, including Nykredit's views on the investment, fixed income, foreign exchange and equity markets.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.