Boligejernes betalingsevne viser stærke takter

Indgang til hvidt hus med bindingsværk

Netop offentliggjorte tal fra Finans Danmark viser, at de danske boligejere i gennemsnit betaler 99 kr. og 80 øre, for hver gang de har 100 kr. i ydelse på realkreditlånet.

Med andre ord mangler boligejerne at betale 20 øre ud af 100 kr., som svarer til en restanceprocent på 0,20%.

Boligejernes betalingsevne fortsætter således med at vise stærke takter, som er på det stærkeste niveau i 10 år. Der er således skåret to tredjedele af boligejernes restancer, siden de sidste gang toppede, som var i 2009 med en restanceprocent på 0,60%. De seneste tre års tid har restancerne ligget på niveauet omkring 0,20%. Den høje betalingsevne er et udtryk for, at boligejernes situationen er gunstig i øjeblikket, hvor boligrenterne befinder sig på et historisk lavt niveau, beskæftigelsen er høj, og indkomsterne stiger.

Hånd i hånd med de stærke takter i boligejernes betalingsevne sker der en mærkbar fremgang i boligejernes sikkerhed overfor stigende renter, hvor rentesikring i den grad har vundet indpas gennem de senere år. I Finans Danmarks statistik over danske boligejeres lån fremgår det, at omkring 42% af boligejernes lån i dag er med fast rente. I slutningen af 2014 lød andelen på omkring 33%. Den modsatte vej er det gået for lån med den korteste rentebinding på højest et enkelt år, som i samme periode er faldet fra at udgøre 37% til i dag 26%.

At flere og flere boligejere sikrer husholdningsbudgettet mod ubehagelige renteoverraskelser, mindsker risikoen for en mærkbar stigning i boligejernes restancer, såfremt renterne skulle opleve en markant stigning. Det gør boligejerne mere robuste overfor rentestigninger og bidrager til den finansielle stabilitet i Danmark.

Jeppe Juul Borre

Chief Analyst: Advises and inspires the Danes on loan financing based on current interest rates and relevant mortgage products.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 3 min

Udbuddet af boliger til salg fortsætter med at stige

Boligsiden har offentliggjort deres boligudbudsstatistik for april 2024. Tallene viser et fortsat stigende udbud af både, huse, ejerlejligheder og sommerhuse til salg. Konkret er er var der ultimo april samlet set 48.674 huse, ejerlejligheder og sommerhuse til salg.
Økonomiske analyser | 2 min

USA: Solid jobvækst, men ingen bremse for lempelser

Jobvæksten i USA er stadig ganske solid. Beskæftigelsen steg med 175.000 i april mod 315.000 marts (revideret). Et stykke under forventningen på 240.000, men det meste af ”misset” ligger den offentlige sektor.
Økonomiske analyser | 2 min

Federal Reserve et stykke fra rentesænkninger

Der var selvfølgelig ingen snak om akutte rentesænkninger på dagens møde. Det har stået klart længe.