Handelskrig sender 1,5%-lån tæt på lukning

Faverige boliger i Nyhavn

Den seneste tids skudsalve i handelskrigen mellem USA og Kina har givet nervøse spændinger i markederne, hvor en af konsekvenserne er rentefald.

Samtidig krydres de nervøse markeder med fornyet pessimisme om den politiske situation i Italien og overholdelsen af EU’s finanspolitiske regler. Det sender investorernes fokus mod nord, som i højere grad er kendt som den mere sikre havn under turbulente tider. Det betyder samlet set, at de nordeuropæiske renter er på det laveste i tre år.

Markederne går med nerverne uden på tøjet, når skuddene lyder i handelskrigen, og med danske boligrenter primært dikteret af udenlandske forhold, så bringer det 1,5%-lånet med afdrag tæt på lukning. Lånet skeler lige nu til 99,9, og kommer gennemsnitskursen over 100, så lukker lånet for tilbud. Jeg tvivler dog på, at kursen ender over 100 i dag, men med nerverne uden på tøjet og en kurs så tæt på 100, så vil jeg ikke blive overrasket, hvis det skulle ske inden for den kommende tid. I så fald vil det fastforrentede 1%-lån stå klar til at tage over som det toneangivende lån.

Jeg vil med hånden på hjertet sige, at et yderligere rentefald og gensyn med 1%-lånet ikke har været mit hovedscenarie, men når det er sagt, har jeg konstant været af den overbevisning, at det ville være komplet naivt at udelukke det. Vi har ganske enkelt øjnene rettet mod adskillige risici, som kan føre til yderligere rentefald, og flere af dem har ramt nu med forskellig styrke. Og svaret til spørgsmålet om renterne kan komme endnu længere ned er, at selvfølgelig kan de da det. Handelskrigstemaet har potentiale til at banke yderligere til renternes nedadgående tendens, en eskalering af den politisk ustabile situation flere steder i Europa med fokus på Italien og Brexit samt fortsat svage nøgletal for den økonomiske situation kan blive triggere til det. Vi forventer dog en yderst begrænset opadgående pil på renterne herfra i takt med en bedring i den økonomiske situation og lettelse af de politiske tåger, men risiciene lurer.

Ved indgangen til maj var der opsigelsesfrist for boligejere med fastforrentede lån eller med rentetilpasning pr. 1. juli. Vi kunne konstatere den største konverteringsbølge siden 2015. Med de fortsat høje kurser vil der fortsat være en hel del boligejere, som kan drage nytte af de historisk lave renter. En konvertering taler særligt til boligejere med 2,5% og opefter. Næste opsigelsesfrist ved udgangen af juli gælder for boligejere med fast rente eller med rentetilpasning pr. 1. oktober.

Jeppe Juul Borre

Chief Analyst: Advises and inspires the Danes on loan financing based on current interest rates and relevant mortgage products.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.