ECB-møde under nye risici

Ungt par trækker cykel

Nye risici truer, men ECB ændrer næppe stort på forventninger. Detaljer om låneprogram til bankerne (TLTRO3) offentliggøres sandsynligvis.

Når ECB-toppen mødes i morgen, vil der uden tvivl være fokus på den seneste eskalering i handelskrigen mellem USA og Kina, Trumps trusler mod Mexico og risikoen for at europæiske bilproducenter senere på året kan blive ramt af USA's protektionisme. Men det er på nuværende tidspunkt nok stadig for ukonkret og usikkert til at være andet end nedadrettede risici for væksten i eurozonen, som ECB ikke på nuværende tidspunkt vil reagere på.

Ingen store revideringer af væksten

Derfor venter vi heller ikke større revideringer til centralbankstabens vækstskøn, som sammen med friske inflationsprognoser offentliggøres i forbindelse med mødet. De økonomiske signaler har siden sidste møde været noget blandede med overraskende stærke faktiske væksttal men en skuffende udvikling i erhvervstilliden. Det sidste bekymrer, da tillidsmålinger giver det mest aktuelle billede af aktiviteten. Vi venter dog ikke, at ECB på nuværende tidspunkt er villig til at ændre sin ”forward guidance” – uændrede renter året ud - men forværres det globale vækstbillede yderligere, så vil ECB med stor sandsynlighed love renterne fastholdt i længere tid. Men indtil videre forventer vi blot, at man lover at stå klar til at reagere med lempelser, hvis tingene udvikler sig værre end forventet - ligesom USA's Federal Reserve i øvrigt over de seneste dage har signaleret.

Lave inflationsforventninger et troværdighedsproblem for ECB

Det der kunne tale for et sådan skridt er ekstremt lave inflationsforventninger i markedet. Markedet forventer aktuelt, at inflationen fra om 5 år til om 10 år (såkaldt 5yr5yr forward inflation) vil ligge på sølle 1,3% i regionen. At langsigtede inflationsforventninger ligger så langt fra centralbankens målsætning, må siges at være et kæmpe troværdighedsproblem for centralbanken, der som eneste målsætning har at sikre inflation omkring 2%. Faldet i inflationsforventningerne på det seneste har været et afgørende element for bevægelsen i renterne ned i de rekordlave niveauer, vi i øjeblikket ser.

Fokus på låneprogram til banker

Foruden ECBs vurdering af den økonomiske situation og stigende eksterne risici, så vil fokus samle sig om eventuelle udmeldinger omkring vilkårene i de lånefaciliteter, som ECB (igen) stiller til rådighed for bankerne fra september og de efterfølgende kvartaler. På et tidspunkt hvor europæisk vækst er svag og globale risici stigende, så er det afgørende for ECB, at bankerne i Europa kan understøtte væksten. Men hvor favorable vilkår bankerne kan låne penge til og i hvor høj grad låneprogrammet via incitamenter vil tilskynde til forøget udlån er stadig usikkert. Særligt for de sydeuropæiske banker er lånefaciliteterne helt afgørende. Morgendagens møde bliver derfor interessant for investorer med eksponering mod europæiske finansaktier.

Frederik Engholm

Chief Strategist: Describes and defines the global economy and the investment market in a broad perspective, including Nykredit's views on the investment, fixed income, foreign exchange and equity markets.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.