Hvad koster det at lave et forældrekøb?

To kvinder med cykel

Forældrekøbssæsonen er i gang, og selvom der er bygget mange lejligheder i studiebyerne de senere år, så er det typisk ikke boliger, som den voksende gruppe af unge på SU har råd til at købe eller leje.

Især i København er manglen på gode boliger for unge på SU stor. Forældrekøb er for mange familier en løsning på den unges boligudfordring, og vi oplever fortsat stor interesse blandt vores kunder.

Prisniveauet er højt i storbyerne, og især i København, men en årrække med prisstigninger på huse i store dele af Danmark har givet godt med friværdi hos mange - også forældre til voksne børn, som skal i gang med et studie i fx København efter sommerferien. Har man godt med friværdi, der kan lånes op i, kan det give et godt tryk ned på de månedlige udgifter ved forældrekøb, og i kobling med de meget lave renter på realkreditlån, er et forældrekøb muligt for mange familier.

Men hvad koster et forældrekøb? Hvad skal man overveje mht. finansiering og selve lejligheden? Og hvordan sikrer man sig bedst mod prisfast, så man ikke må tage et tab, den dag lejligheden skal sælges igen.

I analysen nedenfor har vi regnet på tre forskellige finansieringsløsninger på en typisk forældrekøbslejlighed. Alt efter lånevalg, friværdi i forældrenes hus og fastsættelsen af den månedlige leje, kan forældrenes månedlige omkostninger variere meget markant.

Læs hele analysen her.

Mira Lie Nielsen

Housing Economist: Advises and inspires homeowners - on housing financing and prices, forecasts and advisory recommendations on household wealth and debt. 

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.