Boligejerne afdrager som aldrig før på boliglånet

Hvid villa med fin grøn have

Finans Danmarks Udlånsstatstik over alle realkreditlån i Danmark viser, at danske boligejeres afdrag på realkreditlån lød på rekordhøje 18,6 mia. kr. i 1. halvår. Afdragene i år stikker samme periode i 2018 med mere end 1 mia. kr.

Vi har i år været vidne til det højeste afdrag i de første seks måneder nogensinde på danskernes realkreditlån. Og med de her tal forventer jeg helt klart, at 2019 som helhed kommer til at byde på en ny rekord på danskernes afdrag, som er den løbende boligopsparing. 2018 tegner sig ellers for den nuværende rekord, men det ser således allerede ud til at blive slået her et år efter.

Det stigende afdrag på boligejernes lån skyldes flere faktorer: rentefald, færre afdragsfrie lån og et samlet set større udlån. Det er vores forventning, at alle tre faktorer i den kommende tid vil fortsætte med at præge boligejernes afdrag i opadgående retning.

I 2019 er renterne banket ned i nye renterekorder. På fastforrentede lån er renten nu 1%, mens renten med korteste rentebinding (F-kort) lyder på -0,43%. Når renten falder på et realkreditlån, så stiger afdraget. Aktuelt står vi midt i den største konverteringsbølge, vi nogensinde har været vidne til, hvor boligejere i titusindvis lægger om til en lavere rente - og dermed et højere løbende afdrag på lånet. Det er især boligejere med 2%-lån, som markerer sig i konverteringerne. Når en boligejer nedkonverterer fra sit 2%-lån til et 1%, stiger afdraget med omkring 500 kr. om måneden pr. mio. Som andel stiger afdraget ved låneomlægningen fra at udgøre godt 50% af ydelsen før skat til næsten 70%. Det stigende afdrag oplever også boligejere med variabelt forrentede lån, som i denne tid opnår en lavere rente på lånet i forbindelse med renteændring.

Samtidig vælger boligejerne i højere grad lån med afdrag, som har medført et mærkbart fald i de afdragsfrie lån. Ifølge tal fra Finans Danmark har boligejerne ved udgangen af 1. halvår 2019 afdragsfrie lån for 725 mia. kr., som svarer til en andel på mindre end 45%. Ved årsskiftet havde boligejerne afdragsfrie lån for 736 mia. kr., som svarede til en andel på 46% af alle lån. De afdragsfrie lån toppede i 2013 med en andel på knap 57%.

Stigningen i boligejernes afdrag skal herudover ses i lyset af, at den samlede mængde realkreditlån stiger, og der dermed er en større gæld at betale af på. I 1. halvår 2019 er boligejernes realkreditlån steget med 23 mia. kr., som svarer til en stigning på 1,4%. Det er dog værd at bemærke, at lån med afdrag står for hele stigningen - og mere til - i danskernes lån, og boligejerne afdrager en stadig stigende procentvis andel af det samlede realkreditudlån.

Jeppe Juul Borre

Chief Analyst: Advises and inspires the Danes on loan financing based on current interest rates and relevant mortgage products.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.