Midtvejsstatus på regnskabssæson i USA & Europa - bedre end ventet, men ingen fest

Sejlbåd

Regnskaber bedre end ventet, men ingen indtjeningsfest i hverken USA eller Europa.

Regnskabssæsonen i USA er nu (godt) halvvejs og indtil videre har resultaterne været relativt opløftende. 8 ud af 11 sektorer har reageret med stigninger, og det samlede S&P 500 tangerer i disse dage nyt rekordniveau. S&P 500 har indtil videre leveret en indtjeningsvækst på 1% år-til-år, hvilket er væsentligt lavere end sidste års niveau på 15-20%, men dog stadig en positiv overraskelse i lyset af analytikernes forventning om et fald på et par procent.

De foreløbige resultater for 2. kvartal bekræfter overordnet billedet af en solid tilstand i amerikansk erhvervsliv, hvor de største akilleshæle knytter sig til svaghed i resten af verden. Vi ser fortsat positivt på udsigterne for global vækst, der over det næste år vil gavnes af den lempelige drejning i pengepolitikken på tværs af USA, Europa og store dele af Emerging Markets. Handelskrigen er i den sammenhæng det vigtigste aber dabei. Kina og USA har i denne uge påbegyndt nye forhandlinger, men en løsning af de fundamentale uenigheder kan trække ud. Bekymring om konflikten skinner også igennem i selskabernes guidance, der i regnskabssæsonen for 2. kvartal har været fokuseret på konfliktens betydning for omkostningsniveauer såvel som investeringsadfærd.

Svaghed i IT-sektoren mindre udpræget end frygtet

De gode nyheder skyldes især overraskelser i regnskaberne fra amerikanske storbanker, der i 2. kvartal, trods de lavere renteniveauer, formåede at løfte indtjeningen på pæn udlånsvækst, midlertidige skatteeffekter og stigende indtægter fra formueforvaltning. Dertil kommer pæne resultater i sundhedssektor, der skyldes indtjeningsvækst i kerneprodukter og nye lanceringer.

I den anden ende af skalaen kommer de mest negative bidrag til den samlede indtjening ikke overraskende fra IT-selskaberne, der forud for regnskabssæsonen er kommet med et bemærkelsesværdigt antal negative ”profit warnings” – bl.a. som resultat af svagere efterspørgsel i Emerging Markets. Barren var derfor på forhånd sat lavt, men indtjeningen hos de største spillere i sektoren (Microsoft og i går Apple) viste overraskende robusthed – ikke mindst fordi selskaberne i dag ikke er ensidigt afhængige af det udfordrede hardwaresalg, men i stigende grad løftes af et stadigt mere diversificeret udbud af IT-services. Indtjeningen i IT er samlet ”blot” nede med godt 4% å/å, hvilket er langt bedre end de forventede -10% å/å. Med en vægt på 20-25% den samlede indtjening i S&P 500, har det været afgørende for at bringe indtjeningsvæksten i S&P500 over den psykologisk vigtige grænse på 0%.

Europa - vækstafmatning og spredningseffekter fra problemer i bilsektoren

Den europæiske regnskabssæson er nu også tæt på halvvejs, og indtil videre har selskaberne i det brede STOXX 600 leveret et samlet fald i bundlinjen på godt 1% å/å mod forventede -5%. Sundhed og Industri har været de mest positive elementer, mens den sektormæssigt største svaghed er at finde i Energi og Råvarer – sektorer, der tynges af det seneste års vigende priser på olie og industrimetaller.

Herudover har 2. kvartal ikke overraskende budt på ny svaghed i bilsektoren. Sidste års emissionstests tynger stadig dele af sektoren, ordreindgangen er svækket yderligere igennem foråret og de politiske trusler om et kaotisk Brexit og amerikanske bilsanktioner er forstærkede. Svagheden i bilsektoren sætter også spor hos en vifte af sektorens centrale underleverandører i bl.a. kemisektoren (en del af materialesektoren), der indtil videre har fået skåret mere end 1/3 af indtjeningen ift. sidste år. Vi venter, at presset vil lette igennem 2. halvår i takt med, at de midlertidige chok letter og væksten gradvist viser bedring. Usikkerheden er dog betydelig med den fortsatte forværring af nøgletal i Europa.

Positive regnskaber støtter markedet, men størst fokus på centralbanker, vækst og politik

De positive overraskelser i regnskaberne på begge sider af Atlanten i Q2 er en støtte for aktiemarkedet, men den mest afgørende drivkraft for den nuværende udvikling er centralbankens vilje til at understøtte væksten med nye lempelser. I den kommende tid venter vi, at centralbanker, udviklingen i de handelspolitiske forhandlinger og økonomiske nøgletal, der fortæller os om afmatningen i global økonomi er ovre eller ej, er mere afgørende for udviklingen i markedet. Det er nemlig essentielt for, hvordan indtjeningsudviklingen bliver i det kommende år.

Frederik Engholm

Chief Strategist: Describes and defines the global economy and the investment market in a broad perspective, including Nykredit's views on the investment, fixed income, foreign exchange and equity markets.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 3 min

Udbuddet af boliger til salg fortsætter med at stige

Boligsiden har offentliggjort deres boligudbudsstatistik for april 2024. Tallene viser et fortsat stigende udbud af både, huse, ejerlejligheder og sommerhuse til salg. Konkret er er var der ultimo april samlet set 48.674 huse, ejerlejligheder og sommerhuse til salg.
Økonomiske analyser | 2 min

USA: Solid jobvækst, men ingen bremse for lempelser

Jobvæksten i USA er stadig ganske solid. Beskæftigelsen steg med 175.000 i april mod 315.000 marts (revideret). Et stykke under forventningen på 240.000, men det meste af ”misset” ligger den offentlige sektor.
Økonomiske analyser | 2 min

Federal Reserve et stykke fra rentesænkninger

Der var selvfølgelig ingen snak om akutte rentesænkninger på dagens møde. Det har stået klart længe.