Øget salg får boligbuffeten til at skrumpe

Udsigt over Aalborgs tage

Finans Danmark har netop offentliggjort tal for antallet af boliger til salg i december 2019. Tallene viser, at der er 34.054 huse og 7.826 ejerlejligheder at vælge imellem på markedet.

Det er på landsplan 4,1% færre huse og 11,0% færre lejligheder end på samme tid i 2018. Tallene fortæller, at det stort set er i hele landet, at der er færre huse at vælge imellem i dag end for et år siden. For ejerlejlighederne er det markante fald i udbuddet i København og Aarhus, som primært trækker ned, mens der faktisk er kommet en flere ejerlejligheder til salg i de lidt mindre byer.

Mange nye husejere får udbuddet til at falde
I 2019 kom der for alvor også gang i salget af huse uden for de største byer og de mange hussalg har gjort et godt indhug i antallet af huse til salg. For selvom der fortsat sættes mange huse til salg, så står det ikke mål med hussalget, som bl.a. drives op af de mange nye husejere som kommer til i de her år. Mange unge familier har nemlig fin plads i privatøkonomien til at blive husejere for første gang. Syv års fremgang i dansk økonomi har givet rekordmange danskere fast arbejde, renterne er lave og huspriserne er i det lys heller ikke så høje mange steder i landet.

Færre huse til salg i10 af de 11 landsdele
Særligt i landsdelene Vest- og Sydsjælland samt i Øst- og Sydjylland er udbuddet faldet som følge af at opsvinget på boligmarkedet i højere og højere grad siden drives af øget hussalg uden for de allerstørste byer. I Københavns Omegn er udbuddet af huse til salg uændret det seneste år. Et almindeligt hus i omegnen til København koster i dag ofte tæt på 5 mio. kr., og mange familier på boligjagt må derfor se længere væk for at finde et hus, som passer både behov og pengepung. Samtidig har der i en årrække været meget stor aktivitet rundt om Købehavn og der er grænser for hvor mange flere, som ønsker at flytte, hvilket dæmper antallet af huse som sættes til salg.

Højere ejerlejlighedssalg skaber betydeligt lavere udbud på dét marked
Ejerlejlighedsmarkedet i de største byer trådte på speederen i efteråret 2019 - antallet af handler har simpelthen taget et hop op, og da der heller ikke kommer helt så mange ny ejerlejligheder på markedet som for 1 år siden, så er der blevet markant færre ejerlejligheder at vælge imellem for køberne. Det er bemærkelsesværdigt, at det netop er i København og på Frederiksberg, at udbuddet falder mest. Det seneste års tid har overskriften om ejelejlighedsmarkedet i København ellers været præget af færre handler og vigende priser som følge af, at ejerlejlighedsmarkedet i de største byer i 2018 bremsende.

Fremgangen for salget af ejerlejligheder er ret sammenfaldende med det rentefald, som stod på hen over sommeren, og det har sandsynligvis fået lukket en del bolighandler. Rentefaldet var for fristende for købere som ellers havde trukket sig pga usikkerhed på markedet. Købere, som har ventet på prisfald, er nok også vendt tilbage. Opbremsningen på ejerlejlighedsmarkedet fik nogle købere til at trække følehornene til sig og afvente, om opbremsningen ville føre til egentlige og større prisfald, så de kunne gøre en bedre handel ved at vente. Priserne er dog kun faldet en smule, og siden sommeren har der faktisk igen været små stigninger i priserne i København. Det er realistisk at udbuddet vil fortsætte faldet i de kommende måneder. Bl.a kan den seneste udskydelse af overgangen til nye boligskatteregler give lidt yderligere luft til ejerlejlighedssalget i Købehavn og Aarhus.

Der var i december 2019 11,0% færre ejerlejligheder til salg målt i forhold til december 2018. I København og Frederiksberg kommuner er der tale om fald i udbuddet på hhv. 22,1% og 30,2%. I Aarhus er udbuddet faldet med 13,9%.

Mira Lie Nielsen

Housing Economist: Advises and inspires homeowners - on housing financing and prices, forecasts and advisory recommendations on household wealth and debt. 

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.