Tysk økonomi ikke svækket af corona...endnu i hvert fald

En person som svejser

Solide PMI-tal fra særligt tysk industri indikerer, at økonomien her ikke (endnu i hvert fald) mærker stor afsmitning fra virussen, der nu i en måned har lammet større dele af Kina.

I Tyskland er der tilbagegang i PMI-indekset for servicesektoren, mens industrien viser solid fremgang. PMI-indekset for industrien stiger fra 45,3 til 47,8, mens servicesektoren ser et fald fra 54,2 til 53,3.

Særligt udviklingen i industrien er en solid positiv overraskelse. Dagens tal viser dog også at eksportordrerne viser tilbagegang, men ikke i en grad der forhindrer bedring i det samlede indeks for Nye Ordrer.

Virusudbruddet i Kina har betydet at store dele af landet har oplevet rejseforbud, midlertidige produktionsstop, og skabt frygt blandt borgerne for at forlade deres hjem. Det har efter alt at dømme kostet betydeligt på den økonomiske aktivitet i landet i februar.

Hvor hårdt Kina er ramt ved vi endnu ikke, men PMI-tal for japansk økonomi, som er ganske tæt forbundet med Kinas, viste i nat betydelig svækkelse i februar – det kan være tegn på en betydelig effekt af virussen. Den lavere efterspørgsel fra Kina og forstyrrelser i produktionen var på forhånd ventet at smitte negativ af på omverdenen. Og her er også tysk økonomi, trods den store afstand til Kina, følsom, da den er meget handelsorienteret, centralt placeret i globale forsyningskæder og desuden har den en betydelig eksponering til Kina, som Tysklands største samhandelspartner. Derfor kan det overraske at industrien viser fremgang. Effekterne kan dog vise sig at slå igennem globale forsyningskæder med forsinkelse, så risikoen er ikke væk.

Fransk industri viste på linje med den japanske tidligere på formiddagen også svækkelse via faldende PMI i februar.

Selvom vi venter en betydelig effekt af coronavirus på kinesisk økonomi og også venter nogen negativ afsmitning til resten af verden, så ser vi det som mest sandsynligt, at virusudbruddet bremser eller forsinker men ikke stopper den bedring i global økonomi, der har været under opsejling de seneste måneder.

Frederik Engholm

Chief Strategist: Describes and defines the global economy and the investment market in a broad perspective, including Nykredit's views on the investment, fixed income, foreign exchange and equity markets.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.