Åbning af fastforrentet 2%-lån gav travlhed i går

Udsigt over Københavns tage i solopgang

Mandag var der mere travlt end vanligt i Totalkredits partnerinstitutter rundt om i landet.

Antallet af tilbud på fastforrentede lån til vores kunder tog et hop til 1.500 på en enkelt dag. Det er bestemt ikke hverdagskost. Aktiviteten i går ligger omtrent på niveau med det vi så i midten af sidste år, hvor kunderne konverterede ned. Også ved nedkonverteringen i slutningen af januar i år var antallet af fastforrentede lånetilbud nogle enkelte dage et par mulehår højere end i går.

Det er genåbningen af 2%-lånet, der har fået flere til at ringe til deres pengeinstitut for at få beregninger på et boliglån. Lånet lå i går med en kurs tæt 100 i en meget gunstig position. Det vil typisk være for at lave en lodret opkonvertering, hvor en boligejer går fra fx 0,5%-lån. Dermed skæres der en pæn bid af restgælden (se evt. min kommentar fra i går for en samlet oversigt over hvilke boligejere, der kan have gavn af en opkonvertering). Vi kan se, at stigningen i antal tilbud på 2% fastforrentede lån netop stammer fra kunder, der er interesserede i en såkaldt ren omlægning. Denne interesse så vi ikke i nær så høj grad bare i fredags i sidste uge.

Antallet af tilbud på fastforrentede lån i går overgås i år kun af de sidste dage i januar. Dengang var det 1%-lånet, der var efterspurgt med en kurs meget tæt på 100, hvor mange nedkonverterede fra et lån med en højere rente, fx det 2%-lån, der nu er genåbnet. Nedkonvertering var også drivkraften bag det store antal lånetilbud i midten af sidste år. Der er typisk flere boligejere med fastforrentede lån, der nedkonverterer, når renterne falder, end der opkonverterer når renterne stiger. I det lys er antallet af lånetilbud højt, da vi lige nu er i en opkonverterings-situation.

Et lånetilbud fører dog ikke nødvendigvis til optagelse af et lån, så det er stadig for tidligt at sige, hvor mange der benytter sig af de højere renter til at skære af restgælden.

Sune Malthe-Thagaard

Chief Analyst: Advises and inspires the Danes on loan financing based on current interest rates and relevant mortgage products.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.