USA: Endnu en uge med millionvis af understøttelsesansøgninger

To mænd som snakker

Det går hurtigt nedad på det amerikanske jobmarked. I sidste uge søgte 6,6 mio. amerikanere om arbejdsløshedsunderstøttelse - i forrige uge var tallet 3,3 mio.

Altså ca. 10 mio i løbet af bare 2 uger - det svarer lidt løst omregnet til at arbejdsløsheden i USA er steget med over 6 procentpoint allerede nu.

Indtil videre er signalet, at nedlukningen af USA skal vare ved gennem april – efter det følger i bedste fald kun en gradvis normalisering. Er det tilfældet, så kan arbejdsløshedsraten i USA på rekordtid gå fra den laveste i 50 år til den værste i efterkrigstiden. En arbejdsløshed på helt op imod 15% til sommer virker ikke urealistisk.

En del virksomheder vil dog sandsynligvis vælge at fastholde sine medarbejdere trods ringe forretningsomfang, og de kan via den nye enorme finanspolitiske hjælpepakke på 2.220 mia dollar opnå lån fra staten, som, hvis de benyttes til dækning af lønomkostninger, efterfølgende kan eftergives. Det kan i de kommende uger måske tage toppen af appetitten på at fyre medarbejdere, men meget afhænger selvfølgelig af, hvor slemt økonomien rammes, og om virksomhederne gennem nedturen og usikkerheden kan se et nogenlunde rimeligt forretningsomfang på den anden side af kløften.

Midt i al elendigheden kan man glæde sig over, at nogle virksomheder stadig ansætter. Amazon annoncerede for ganske nylig, at de skal besætte 100.000 nye stillinger – men det er desværre en dråbe i havet.

Frederik Engholm

Chief Strategist: Describes and defines the global economy and the investment market in a broad perspective, including Nykredit's views on the investment, fixed income, foreign exchange and equity markets.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 3 min

Udbuddet af boliger til salg fortsætter med at stige

Boligsiden har offentliggjort deres boligudbudsstatistik for april 2024. Tallene viser et fortsat stigende udbud af både, huse, ejerlejligheder og sommerhuse til salg. Konkret er er var der ultimo april samlet set 48.674 huse, ejerlejligheder og sommerhuse til salg.
Økonomiske analyser | 2 min

USA: Solid jobvækst, men ingen bremse for lempelser

Jobvæksten i USA er stadig ganske solid. Beskæftigelsen steg med 175.000 i april mod 315.000 marts (revideret). Et stykke under forventningen på 240.000, men det meste af ”misset” ligger den offentlige sektor.
Økonomiske analyser | 2 min

Federal Reserve et stykke fra rentesænkninger

Der var selvfølgelig ingen snak om akutte rentesænkninger på dagens møde. Det har stået klart længe.