Nu begynder udbuddet af boliger at stige

Cykel står på gaden foran hovedindgang til en bolig

Faldet er stoppet og antallet af boliger udbudt til salg er steget lidt.

Antallet af huse med et ”til salg-skilt” i forhaven er faldet og faldet under coronapandemien og det ligger fortsat lavt, men i de seneste tre måneder er der dog sket en forandring. Faldet er stoppet og antallet af boliger udbudt til salg er steget lidt, hvilket kan være et tegn på, at boligmarkedet så småt begynder at finde tilbage til normalen. Udbuddet af ejerlejligheder og sommerhuse viser samtidig en mere markant fremgang i udbuddet. Udbuddet af boliger til salg stiger dog normalt på denne tid af året. Fortsætter udviklingen vil det gradvist være med til at dæmpe trykket op på boligpriserne.

Netop offentliggjorte tal fra Finans Danmark viser således, at der ved udgangen af maj 2021 var 22.397 huse til salg, hvilket fortsat er 28,4% færre huse end på samme tid for et år siden, men dog 0,44% flere end i april. I samme periode var der 5.004 ejerlejligheder til salg, hvilket er 5,3% flere end i april, men dog fortsat 28,2% færre end for et år siden. Udbuddet af sommerhuse steg fra april til maj med hele 10,1%, men også sommerhuse er der fortsat 34,7% færre af på markedet af end for et år siden. Dagens tal viser også, at udbudspriserne på hhv. huse og ejerlejligheder nu ligger 10,3% og 12,2% højere end i maj 2020. Udbudsprisen på et sommerhus er steget hele 24,2% det seneste år.

Vi har i de seneste måneder set flere tegn på, at boligmarkedet er ved at lette foden lidt fra speederen. Antallet af handler er faldet, det samme er antallet af fremvisninger og dagens udbudstal bakker også op om, at boligmarkedet ikke længere øger farten, og er begyndt at bevæge sig mod mere normale tilstande. Det er dog for tidligt helt håndfast at konkludere, at nu er udbuddet og boligmarkedet på direkte vej tilbage til normalen, men der kommer dog drypvis flere tegn på, at det, som sker. Udbuddet af ejerlejligheder er steget mere end huse, og udbudspriserne på ejerlejligheder i København faldt lidt fra april til maj. Det kan være tegn på, at det marked er ved at dampe af efter et år med meget heftig fart, hvilket har sat gang i store prisstigninger. Priserne har lige lovlig maget fart på i bl.a. Københvn, så det vil være en kærkommen udvikling med et fortsat stigende udbud. Når købere får mere at vælge imellem, så vil det tage toppen af presset op på priserne.

Vi forventer, at trykket på boligmarkedet er aftagende, og det vil blive tydeligere i de kommende måneder, hvor vi regner med at se, at også udbuddet af huse rigtigt begynder at øges. Den igangværende genåbning af samfundet vil betyde, at også boligmarkedet vil finde tilbage til et normalt liv. Nu kan vi igen komme til fodbold, på café og i biografen i fritiden, og flere og flere skal igen afsted og være fysisk på arbejde, så vil der ikke længere være helt så meget overskud til at fokusere på boligen. Samtidig er renterne steget, hvilket betyder at mange boligkøbere vil kunne låne mindre, og det vil hæmme deres lyst til at købe bolig.
Sælgere øjner gevinst, og der er kommet betydeligt flere sommerhuse til salg
Hele boligmarkedet har strålet gennem corona-pandemien, men især markedet for sommerhuse har været brandvarmt. Fra marts sidste år til marts i år blev antallet af sommerhuse til salg halveret. Danskerne faldt nærmest over hinanden for at sikre sig et sommerhus og dermed et sikkert sted at holde ferie under pandemien. De seneste tre måneder er der dog sket en forandring, og udbuddet af sommerhuse stiger nu. Mulighederne for at få et hurtigt salg og en høj pris er forsat gode, og derfor vælger mange at sætte sommerhuset til salg nu, hvor der trods aftagende antal handler, fortsat er stor efterspørgsel på netop den type bolig. Vi tolker de seneste måneders stigende udbud af sommerhuse til salg er tegn på, at farten på sommerhusmarkedet er aftagende og tiden med tocifrede prisstigninger er ved at rinde ud.

Mira Lie Nielsen

Housing Economist: Advises and inspires homeowners - on housing financing and prices, forecasts and advisory recommendations on household wealth and debt. 

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.