Danskerne skruede op for forbruget i 2021

Indkøbsvogn med sløret baggrund af supermarked

Danskerne skruede ikke overraskende op for forbruget i 2021.

Helt konkret steg gennemsnitsforbruget for dansk husstand fra 313.395 kr. til 322.634 kr. – det er stigning på ca. 3% målt i faste priser (korrigeret for inflation). Det viser netop offentliggjorte tal fra Danmark Statistik.

Forbruget i 2020 var kraftigt påvirket af pandemien, nedlukninger og usikkerheden omkring den økonomiske udvikling. 2021, der fortsat stod i pandemiens tegn, var markant mere opløftende. Væksten var meget stærk og dagligdagen vendte mere eller mindre tilbage. Det er derfor heller ikke overraskende, at vi så en ret betydelig fremgang fra 2020 til 2021.

Der er store geografiske forskelle i forbruget. Det var i region Hovedstaden, hvor forbruget var højest. Her brugte en gennemsnitlig husstand 354.470 kr. Til sammenligning brugte en gennemsnitlig husstand i Nordjylland kun 276.814 kr.

Den største post i budgettet er fortsat boligen, herunder omkostninger til varme og elektricitet. For hele landet fylder den post ca. 33%. Herefter kommer beklædning og fødevare, der udgør ca. 17%.

Selvom 2021 også bød på nedlukninger og restriktioner, så skruede danskerne 12% op for forbruget på restauranter og hoteller målt i faste priser. Danskerne brugte da også ca. 11% på kultur og fritid. Med andre ord en klar normalisering i forhold til 2020.

Selvom inflationen begyndte at vise sit grimme ansigt hen mod slutningen af 2021, så var det formentlig ikke afgørende for forbruget sidste år. Helt modsat forholder det sig i år, hvor inflationen forårsager meget større forskydninger i danskernes forbrug. Ikke mindst fordi energi- og fødevare vejer meget tungere i budgettet, og mange danskere må spænde livremmen ind for at få privatøkonomien til at hænge sammen.

Palle Sørensen

Palle Sørensen

Chief Economist: Describes and defines the Danish economy in broad outline. Nykredit's Chief Economist is an active voice in the public debate and provides economic analyses put into perspective of the current political conditions.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.