Fast rente har massivt vokseværk hos boligejerne – stiger til det højeste i 10 år

Hoveddør til fin bolig med indkørsel og forhave

Nye tal fra Finans Danmark viser, at de fastforrentede lån har massivt vokseværk på de danske villaveje.

I 1. halvår 2019 optog boligejerne fastforrentede lån for yderligere 33 mia. kr., hvilket betyder, at der nu er lån med den ultimative rentesikkerhed for i alt 709 mia. kr. på boligmarkedet. Det svarer til 43,7% af alle lån mod 42,2%, da vi gik ind i året. Andelen af fastforrentede lån bundede under 31% i 2012.

Vi skal 10 år tilbage, før fast rente havde en lige så stor del af boligejernes lån, som vi er vidne til i dag. Og det er min klokkeklare forventning, at rentesikkerheden fortsætter med at vinde terræn hos boligejerne i den kommende tid. Jeg har lige nu svært ved at få øje på noget, som skal stikke en kæp i det hjul. Det fastforrentede 1%-lån, som for første gang blev en mulighed her i foråret 2019, er aktuelt en altoverskyggende kæmpefavorit hos boligejerne. Alene i juni fyldte de fastforrentede lån 85% af lånetilbuddene i Totalkredit.

Mens lån med fast rente stiger hos boligejerne, så går lån med variabel rente tilbage. Her har boligejerne i 1. halvår droppet lån med variabel rente for 10 mia. kr.

Den primære årsag til den spirende popularitet af fast rente hos boligejerne skal findes i rentefaldet i 2019. Her har vi først været vidne til, at boligejerne kastede sig over 1,5%-lånet, og siden er renten faldet yderligere, så det nu er 1%-lånet, som er boligejernes favoritlån. Med rentefaldet som den primære årsag til stigningen i efterspørgslen efter fast rente i 2019, så er det ikke eneste årsag til, at efterspørgslen generelt er meget høj. Bidragssatsen er steget mest på lån med variabel rente og hyppig refinansiering, som F1, og hertil er der gennem den senere årrække kommet flere myndighedstiltag, som begrænser udbredelsen af lån med variabel rente samt lån med afdragsfrihed. Seneste tiltag er ved indgangen til 2018 med God Skik i Boligkredit, som stadig indfrier sit potentiale. Her oplever de mest gældssatte boligejere begrænsede muligheder for at vælge lån med variabel rente eller afdragsfrihed. Hertil er bidragssatsen steget mest på lån med variabel rente og afdragsfrihed.

Udviklingen resulterer i et væsentligt mere robust boligmarked over for stigende renter. Ét er på husholdningsbudgettet, hvor en rentestigning preller af på boligejere med fast rente. Noget andet er på boligopsparingen, hvor en mærkbar og hurtig rentestigning kan lægge et nedadgående tryk på boligpriserne. Her er fordelen med det fastforrentede 1%-lån, at værdien af gælden i boligen ligeledes falder med en rentestigning og på den måde beskytter boligopsparingen.

Jeppe Juul Borre

Chief Analyst: Advises and inspires the Danes on loan financing based on current interest rates and relevant mortgage products.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Fortsat fald i kerneinflation giver ECB grønt lys

Inflationen i eurozonen landede på 2,4% i april målt over 12 måneder. Det var uændret i forhold til marts måned.
Økonomiske analyser | 1 min

Stimen er brudt – nu stiger ledigheden ikke længere

Ledigheden var uændret i marts. Det viser dagens ledighedsindikatortal fra Danmarks Statistik. Det er 2. måned i træk at ledigheden er uændret.
Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.