Godt nyt for Tyskland - risiko for handelskrig i autosektor daler

Elbil til opladning

Trump har i over et år truet med at pålægge bilimport i USA told på 25% - måske har han forpasset muligheden i denne omgang

Trump lancerede i 2018 en sikkerhedspolitisk undersøgelse, der skulle udrede, om import af biler i USA udgør en national sikkerhedstrussel. Rapporten var færdig i vinter, og selvom dens konklusioner er ukendte, så menes de at give præsidenten skyts til at lægge høj told på bilimport i USA. En forhøjet biltold i USA vil eskalere handelskrigen fra at være bilateral til global. Den endelig beslutning blev udskudt fra den oprindelig deadline i foråret til i sidste uge. Men da præsidenten endnu ikke har handlet, så vurderer flere eksperter, at våbnet er røget Trump af hænde – rapporten er sandsynligvis forældet. Er det tilfældet vil ikke mindst den europæiske bilsektor, som er storeksportør til USA, ånde lettet op.

Bilsektoren har været hårdt plaget det seneste års tid. Ikke mindst i Europa, hvor den har været blandt de afgørende årsager til, at tysk økonomi er gået i stå over det seneste år. En del skyldes omstilling til nye emissionstest, men en god del stammer sandsynligvis fra usikkerheden om adgangen til at eksportere biler til USA. Det har ramt produktion og investering i sektoren, men faktisk implementering af toldforhøjelsen ville være et endnu hårdere slag, der kunne skubbe tysk økonomi fra stagnation til recession.

Europa særlig udsat

Biltold vil dog ikke kun ramme Europa. En række lande herunder Japan, Kina, Korea, Mexico, Canada eksporterer biler til USA, men flere af dem ville måske blive undtaget fra toldforhøjelserne, hvis de blev iværksat. Dermed har Europa og ikke mindst Tyskland, hvor bilsektoren er ekstra stor, i særlig høj grad været genstand for usikkerheden.

Rapporten som handelsministeriet har udarbejdet vurderes i store træk at være bestillingsarbejde, som fremkommer med den konklusion, præsidenten ønsker. Den ses af de fleste som et kneb for at omgå WTO-regler for at kunne føre protektionistisk politik.

Usikkerhed om reglerne gør konklusionen uklar

Usikkerhed om hvordan reglerne om sikkerhedsundersøgelser (”sektion 232”) skal fortolkes, betyder, at det ikke er 100% klart om Trump har mistet told-våbnet. Men de seneste dage har flere eksperter bakket op om den konklusion. På længere sigt kan Trump starte en ny sikkerhedsundersøgelse, men det kræver at hele processen kører igen med hørringer mv. så det er en længere affære. På den baggrund ser det ud til, at en betydelig risiko i hvert fald på kort sigt er nedtonet.

Frederik Engholm

Chief Strategist: Describes and defines the global economy and the investment market in a broad perspective, including Nykredit's views on the investment, fixed income, foreign exchange and equity markets.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 2 min

Federal Reserves møde i morgen aften

Ingen forventer renteændringer på onsdagens FOMC-møde. Alligevel bliver mødet oven på marts måneds høje inflationstal interessant. For hvordan fordøjer medlemmerne af FOMC inflations-, job- og vækstsignaler, og hvor meget har det påvirket de signaler, de ønsker at sende om pengepolitikken?
Økonomiske analyser | 1 min

Fortsat fald i kerneinflation giver ECB grønt lys

Inflationen i eurozonen landede på 2,4% i april målt over 12 måneder. Det var uændret i forhold til marts måned.
Økonomiske analyser | 1 min

Stimen er brudt – nu stiger ledigheden ikke længere

Ledigheden var uændret i marts. Det viser dagens ledighedsindikatortal fra Danmarks Statistik. Det er 2. måned i træk at ledigheden er uændret.