Skuffende tempo på USA's jobmarked

Byggemand som forklarer

Jobskabelsen i USA skuffer igen – dog mindre end i april

Med 559.000 nye job blev maj endnu en skuffende måned på det amerikanske arbejdsmarked. Selvom jobvæksten er høj, så er det et ganske skuffende tempo for USA så relativt tidligt i genåbningen af økonomien. Ikke mindst med tanke på de 7-8 millioner job, som endnu mangler at blive genskabt efter krisen.

Dagens svage jobtal, som altså kommer på ryggen af et svagt tal for april, puster kun yderligere liv i bekymringerne om, hvorvidt en kombination af flaskehalse og incitamentsproblemer hindrer normaliseringen af arbejdsmarkedet.

Vi ser endnu ikke noget i løndynamikken, der vidner om, at virksomhederne kæmper hårdt om de ledige – tværtimod. Lønvæksten for folk, der skifter job, er faldende og ligger under niveauet inden krisen. Det virker dog sandsynligt, at incitamenterne til at lade sig ansætte i lavlønsjob er påvirket af hjælpepakker. Det midlertidigt forhøjede understøttelsesbeløb dæmper måske lysten til særligt at søge ringe betalte job, hvor lønninger i nogle stater endda kan ligge under understøttelsesbeløbet. Det argument har fået en lang række republikanske stater til at skrotte ordningen fra juni.

Dagens svage jobtal vil måske gøre nogle medlemmer i Federal Reserve lidt blødere i knæene. Flere har på det seneste talt for, at der måske snart skal justeres i støtten til økonomien. Men med et halvsvagt jobtal for 2. måned i træk, så synes det noget risikabelt at diskutere at slække for meget på hjælpen til økonomien.

Renteforhøjelser ligger år ude i fremtiden, men vi venter, at diskussionerne om neddrosling af centralbankens store obligationsopkøb kan blive påbegyndt i løbet af 1-2 måneder. Måske snarere to efter dagens lidt bløde tal.

Frederik Engholm

Chief Strategist: Describes and defines the global economy and the investment market in a broad perspective, including Nykredit's views on the investment, fixed income, foreign exchange and equity markets.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 3 min

Udbuddet af boliger til salg fortsætter med at stige

Boligsiden har offentliggjort deres boligudbudsstatistik for april 2024. Tallene viser et fortsat stigende udbud af både, huse, ejerlejligheder og sommerhuse til salg. Konkret er er var der ultimo april samlet set 48.674 huse, ejerlejligheder og sommerhuse til salg.
Økonomiske analyser | 2 min

USA: Solid jobvækst, men ingen bremse for lempelser

Jobvæksten i USA er stadig ganske solid. Beskæftigelsen steg med 175.000 i april mod 315.000 marts (revideret). Et stykke under forventningen på 240.000, men det meste af ”misset” ligger den offentlige sektor.
Økonomiske analyser | 2 min

Federal Reserve et stykke fra rentesænkninger

Der var selvfølgelig ingen snak om akutte rentesænkninger på dagens møde. Det har stået klart længe.