Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Lejlighed udefra

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.

Der blev i marts solgt 1.345 ejerlejligheder på landsplan, hvilket er højere end både i januar og februar. Efter sæsonkorrektion er der tale om en stigning fra februar til marts på hele 16%. Der er generelt forholdsvis store månedlige udsving i antallet af ejerlejlighedshandler, hvilket starten på 2024 er et tydeligt eksempel på. I januar så vi en meget markant opbremsning på over 30% - i de seneste to måneder er en stor del af det fald så reverseret. Vurderes salget af ejerlejligheder i forhold til gennemsnittet for marts i de seneste ti år, så ligger det i 2024 20% lavere.

Rentestigninger ramte hårdere end boligskat

Vi ser et ejerlejlighedssalg, som ligger forholdsvis lavt historisk set, men det er også vigtigt at påpege, at der altså fortsat er solgt lejligheder i både København og andre steder i landet i 2024. Sammenligner man salget i de første tre måneder af 2024 med starten af 2023, så er der faktisk solgt lidt flere i år. Det fortæller os, at slaget fra rentestigningerne trods alt ramte handlerne hårdere, end det vi ser nu, og at markedet pt ikke er helt fastfrosset, selvom vendingen også denne gang er markant. Det er logisk, at konsekvensen af boligskatterne rammer mildere end de store rentestigninger, der for alvor satte ind i 2022 - rentestigningerne var for det første meget store og boligskat fylder typisk ikke helt så meget i boligkøbsbudgettet som renteudgifter.

Vi forventer, at salget at ejerlejligheder også vil ligge forholdsvis lavt i de kommende måneder, hvor vi gradvist vil se priserne falde til et niveau, hvor køberne igen er klar på at slå til. For køberne er der fortsat, da nye boligskatteregler ikke ændrer på, at mange til stadighed ønsker at bo og eje bolig i de større byer. Samtidig blæser gunstige vinde over danskernes privatøkonomi. Den tabte købekraft genvindes bid for bid, i takt med at inflationen er faldet, og lønstigningerne lander måned efter måned på NemKontoen. Boligrenterne er faldet lidt siden efteråret, og der er formentlig mere i vente for de korte renter hen over 2024. Derudover ser beskæftigelsen meget solid ud, og jobsikkerhed er helt fundamentalt for et boligkøb. Så ejerlejelighedsmarkedet er ikke i krise, men inde i en periode med tilpasning til de nye og højere boligskatter, som indtil videre forløber ret meget som forventet. Vi forventer, at priserne på ejerlejligheder på landsplan vil falde knap 3% og i København med knap 5%, inden de igen så småt begynder at stige, når sommeren går på held.

Salg af huse steg i marts

Salget af huse steg i marts, og det er faktisk i hele landet, at der er kommet mere gang i salget den seneste måned. Der blev på landsplan solgt 4.074 huse, hvilket er knap 6% flere end i februar. Efter sæsonkorrektion er der tale om nærmest uændret niveau seneste måned. Salget af huse bør dog også stige i lyset af den samfundsøkonomiske situation, for niveauet pt er ikke prangende. Salget af huse har generelt fået en træg start på 2024 med kraftige fald i årets første par måneder, hvor især salget i Hovedstadsregionen lå lavt. Når ejerlejlighedsmarkedet er sløjt, så har det det med, at kunne ses på markedet for huse i Hovedstadsregion, og det ser også ud til at være tilfældet nu. Samtidig er der også en del huse i og omkring Hovedstaden, som, ligesom for hovedparten af ejerlejlighederne, har fået højere boligskat, men også dér har der altså i marts også været handelsfremgang. Vi forventer, at vi over de kommende måneder fortsat vil se bolighandlerne stige i Hovedstadsområdet, ligesom i resten af landet.

Der er kommet lidt gang i sommerhusmarkedet

I marts steg salget af sommerhuse til 758 mod 566 styk i februar. Salget af sommerhuse starter typisk med at tage fart i de første forårsmåneder, men selv efter sæsonkorrektioner er der tale om en pæn fremgang i salget på 13% den seneste måned. Generelt har danskerne det økonomisk set godt, og samtidig så har vi set sommerhuspriserne falde lidt hen over det seneste halve år, og det har nok medvirket til de flere handler i marts. Men generelt set er salget af sommerhuse heller ikke prangende, og sammenlignes med de seneste ti års handelsomfang i marts, så ligger 2024 salget knap 5% under det niveau. Dertil skal dog også tilføjes, at de ekstremt mange salg under pandemiårene jo præger gennemsnittet en del. Antallet af sommerhushandler holdes nede af et lavt udbud, og nogle priser som ikke har givet sig særlig meget siden de store rentestigninger i 2022, og det afholder nok mange fra at kunne eller ville slå til.

Mira Lie Nielsen

Boligøkonom: Rådgiver og inspirerer boligejerne om boligfinansiering, boligpriser og udviklingen på boligmarkedet.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 2 min

Federal Reserves møde i morgen aften

Ingen forventer renteændringer på onsdagens FOMC-møde. Alligevel bliver mødet oven på marts måneds høje inflationstal interessant. For hvordan fordøjer medlemmerne af FOMC inflations-, job- og vækstsignaler, og hvor meget har det påvirket de signaler, de ønsker at sende om pengepolitikken?
Økonomiske analyser | 1 min

Fortsat fald i kerneinflation giver ECB grønt lys

Inflationen i eurozonen landede på 2,4% i april målt over 12 måneder. Det var uændret i forhold til marts måned.
Økonomiske analyser | 1 min

Stimen er brudt – nu stiger ledigheden ikke længere

Ledigheden var uændret i marts. Det viser dagens ledighedsindikatortal fra Danmarks Statistik. Det er 2. måned i træk at ledigheden er uændret.