Sær lav inflation giver danskerne 7.000 kr. mere til forbrug

Glad par foran computer

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at forbrugerprisinflationen tiltog svagt fra 1,1% i februar til 1,2% i marts.

Det er primært højere priser på fødevarer og ikke-alkoholiske drikkevarer samt fritid og kultur, der har trukket inflationen op i marts.

Ser vi fremad er det vores forventning, at inflationen vil tiltage svagt i takt med, at kapacitetspresset i dansk økonomi øges. Når det er sagt, så er der kun udsigt til en beskeden fremgang i forbrugerpriserne i år. For året samlet set forventer vi en forbrugerprisinflation på i omegnen af 1,2%.

Solid fremgang i husholdningernes realindkomst på 7.000 kr. i år

En inflation på 1,2% er en meget lav inflation med tanke på, at dansk økonomi befinder sig i en moderat højkonjunktur. Det bør danskerne først og fremmest glæde sig stort over, da det sikrer dem flere penge mellem hænderne. Et lille regneeksempel viser, at det løber op i et pænt beløb. Der er samlet set udsigt til, at hustandenes gennemsnitlige indkomst vil stige med ca. 2,5% i år, mens forbrugerpriserne vil stige med 1,2%. Målt i kroner og øre vil hustandenes gennemsnitlige indkomst dermed stige med 10.500 kr. i år, mens deres forbrug vil blive ca. 3.500 kr. dyrere som følge af stigende forbrugerpriser. Det betyder, at en gennemsnitlig dansk hustand vil få ca. 7.000 kr. mere til forbrug i år.

Det er bestemt en pæn fremgang. Husholdningernes privatøkonomi må da også siges at være bomstærk i øjeblikket. Udover at indkomsterne stiger pænt, så er renterne historisk lave, og såvel boligpriserne som beskæftigelsen stiger i størstedelen af landet. Det betyder også, at der burde være lagt i kakkelovnen til en fornuftig forbrugsvækst i år. Vi forventer derfor også, at privatforbruget stiger med ca. 2% i år.

Den lave inflation herhjemme giver dermed en hjælpende hånd til dansk økonomi i en situation, hvor det globale opsving viser svaghedstegn. Det er naturligvis positivt, og dansk økonomi fremstår da også samlet set i robust form til at modstå en eventuelt globalt tilbageslag.

Tore Stramer

Chief Economist: Describes and defines the Danish economy in broad outline. Nykredit's Chief Economist is an active voice in the public debate and provides economic analyses put into perspective of the current political conditions.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 2 min

Federal Reserve et stykke fra rentesænkninger

Der var selvfølgelig ingen snak om akutte rentesænkninger på dagens møde. Det har stået klart længe.
Økonomiske analyser | 2 min

Federal Reserves møde i morgen aften

Ingen forventer renteændringer på onsdagens FOMC-møde. Alligevel bliver mødet oven på marts måneds høje inflationstal interessant. For hvordan fordøjer medlemmerne af FOMC inflations-, job- og vækstsignaler, og hvor meget har det påvirket de signaler, de ønsker at sende om pengepolitikken?
Økonomiske analyser | 1 min

Fortsat fald i kerneinflation giver ECB grønt lys

Inflationen i eurozonen landede på 2,4% i april målt over 12 måneder. Det var uændret i forhold til marts måned.