Sær lav inflation giver danskerne 7.000 kr. mere til forbrug

Glad par foran computer

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at forbrugerprisinflationen tiltog svagt fra 1,1% i februar til 1,2% i marts.

Det er primært højere priser på fødevarer og ikke-alkoholiske drikkevarer samt fritid og kultur, der har trukket inflationen op i marts.

Ser vi fremad er det vores forventning, at inflationen vil tiltage svagt i takt med, at kapacitetspresset i dansk økonomi øges. Når det er sagt, så er der kun udsigt til en beskeden fremgang i forbrugerpriserne i år. For året samlet set forventer vi en forbrugerprisinflation på i omegnen af 1,2%.

Solid fremgang i husholdningernes realindkomst på 7.000 kr. i år

En inflation på 1,2% er en meget lav inflation med tanke på, at dansk økonomi befinder sig i en moderat højkonjunktur. Det bør danskerne først og fremmest glæde sig stort over, da det sikrer dem flere penge mellem hænderne. Et lille regneeksempel viser, at det løber op i et pænt beløb. Der er samlet set udsigt til, at hustandenes gennemsnitlige indkomst vil stige med ca. 2,5% i år, mens forbrugerpriserne vil stige med 1,2%. Målt i kroner og øre vil hustandenes gennemsnitlige indkomst dermed stige med 10.500 kr. i år, mens deres forbrug vil blive ca. 3.500 kr. dyrere som følge af stigende forbrugerpriser. Det betyder, at en gennemsnitlig dansk hustand vil få ca. 7.000 kr. mere til forbrug i år.

Det er bestemt en pæn fremgang. Husholdningernes privatøkonomi må da også siges at være bomstærk i øjeblikket. Udover at indkomsterne stiger pænt, så er renterne historisk lave, og såvel boligpriserne som beskæftigelsen stiger i størstedelen af landet. Det betyder også, at der burde være lagt i kakkelovnen til en fornuftig forbrugsvækst i år. Vi forventer derfor også, at privatforbruget stiger med ca. 2% i år.

Den lave inflation herhjemme giver dermed en hjælpende hånd til dansk økonomi i en situation, hvor det globale opsving viser svaghedstegn. Det er naturligvis positivt, og dansk økonomi fremstår da også samlet set i robust form til at modstå en eventuelt globalt tilbageslag.

Tore Stramer

Tidligere cheføkonom i Nykredit

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 2 min

Federal Reserve et stykke fra rentesænkninger

Der var selvfølgelig ingen snak om akutte rentesænkninger på dagens møde. Det har stået klart længe.
Økonomiske analyser | 2 min

Federal Reserves møde i morgen aften

Ingen forventer renteændringer på onsdagens FOMC-møde. Alligevel bliver mødet oven på marts måneds høje inflationstal interessant. For hvordan fordøjer medlemmerne af FOMC inflations-, job- og vækstsignaler, og hvor meget har det påvirket de signaler, de ønsker at sende om pengepolitikken?
Økonomiske analyser | 1 min

Fortsat fald i kerneinflation giver ECB grønt lys

Inflationen i eurozonen landede på 2,4% i april målt over 12 måneder. Det var uændret i forhold til marts måned.