Boligejernes afdrag på realkreditlånet når nye højder

Facade at et rødt murstens parcelhus

Ekstremt lave renter, fald i afdragsfrie lån og et samlet større udlån betyder, at boligejerne afdrager på realkreditgælden som aldrig før.

I 2018 lød boligejernes samlede afdrag på 35,7 mia. kr. mod 34,8 mia. kr. i 2017, som hidtil tegnede sig for rekorden. Det viser nye tal fra Realkreditrådet.

Når renten falder på de danske realkreditlån, så stiger afdraget. Et billede på det er, at mange boligejere har renter i minus i øjeblikket. Et vildt rentescenarie, som mange boligejere nyder godt af på opsparingsfronten i disse år. Samtidig er boligejerne ikke stoppet op med at konvertere ned i rente på deres fastforrentede lån. Også den lånændring betyder, at afdraget stiger.

Samtidig har der været et mærkbart fald i de afdragsfrie lån, som udgør en mindre andel i boligejernes lån. Andelen af afdragsfrie lån var ved udgangen af 2018 på 46%. Til sammenligning toppede den ved 57% i 2013.

Stigningen i boligejernes afdrag skal herudover ses i lyset af, at den samlede mængde realkreditlån stiger, og der er dermed en større gæld at betale afdrag af. I 2018 steg boligejernes realkreditlån med 41 mia. kr., som svarer til en stigning på 2,6%. Værd at bemærke er, at lån med afdrag stod for hele stigningen i danskernes lån og endda mere til. Lån med afdrag steg slåedes med 54 mia. kr.

Jeppe Juul Borre

Tidligere chefanalytiker i Totalkredit: Rådgiver og inspirerer danskerne om lånefinansiering ud fra det aktuelle renteniveau og relevante realkreditprodukter.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 3 min

Udbuddet af boliger til salg fortsætter med at stige

Boligsiden har offentliggjort deres boligudbudsstatistik for april 2024. Tallene viser et fortsat stigende udbud af både, huse, ejerlejligheder og sommerhuse til salg. Konkret er er var der ultimo april samlet set 48.674 huse, ejerlejligheder og sommerhuse til salg.
Økonomiske analyser | 2 min

USA: Solid jobvækst, men ingen bremse for lempelser

Jobvæksten i USA er stadig ganske solid. Beskæftigelsen steg med 175.000 i april mod 315.000 marts (revideret). Et stykke under forventningen på 240.000, men det meste af ”misset” ligger den offentlige sektor.
Økonomiske analyser | 2 min

Federal Reserve et stykke fra rentesænkninger

Der var selvfølgelig ingen snak om akutte rentesænkninger på dagens møde. Det har stået klart længe.