Tysk industri viser beskeden bedring

Mand arbejder ved bord

Tysk industri viser lille bedring i august – giver mindre skub op i renten

Tysk industri er efter kraftig svækkelse begyndt at vise antrit til stabilisering. Det ses af de tyske PMI tal for fremstillingssektoren, som steg en smule fra 43,2 til 43,6 i august. Både ordrer og produktion oplever begge en beskeden bedring. Beskæftigelsesindekset forværres til gengæld yderligere. Trods bedring i det samlede indeks, så er niveauet stadig ringe, så billedet af en underdrejet tysk industri forsvinder ikke med dagens tal.

Den kraftige nedtur i industrien har ramt den samlede tyske vækst ekstremt hårdt. Tyskland er gået fra at være blandt Europas vækstmotorer til pludselig at være sat i stå. Kun en relativ solid udvikling i den resterende del af økonomien, der domineres af servicesektoren har holdt økonomien fra en nedtur. Men da industrien vejer tungere i Tyskland end så mange andre steder, så har nedturen i industrien altså ramt den overordnede vækst hårdt. Dagens tal viser også, at udviklingen i servicesektoren forbliver robust med et marginalt fald i indekset til 54,4 fra 54,5.

Det ændrer ikke ved, at bekymringerne om økonomien efterhånden er så store i toppen af tysk politik, at muligheden for større finanspolitiske stimulanspakker diskuteres. Hvorvidt det bliver til virkelighed, i det normalt så budgetkonservative land, er dog ganske usikkert. Men få økonomer vil være uenige i, at det vil være en god ide og med dagens tal, så er den bold i hvert fald stadig i spil.

Tidligere på morgenen fik vi tilsvarende tal fra Frankrig, som viser betydelig bedring i både industri og servicesektor. Det er opløftende med tanke på de mange usikkerhedsfaktorer, der stadig er i spil. Usikkerhed om Brexit og handelskrig trækker kraftigt ned i industrien på globalt plan og altså ikke mindst i Europa.

Bedring i tyske data er meget beskeden, men samlet ser Europa dog lidt bedre ud. 10 årige renter er på det seneste faldet til rekordlave niveauer i Danmark og Tyskland – og den økonomiske svaghed i industrien er en væsentlig del af forklaringen. Dagens tal har trukket lidt op i renterne, men der skal dog nok en både større og mere vedvarende bedring til, før større stigninger i renterne virker realistiske.

De lidt stærkere signaler fra Europa kommer heller ikke til at ændre på udsigter for ECB. Pengepolitiske lempelser i september er nærmest givet – spørgsmålet er bare hvilke redskaber man vil benytte.

Frederik Engholm

Chefstrateg: Beskriver og definerer de store linjer i global økonomi og investeringsforhold. Herunder Nykredits holdning til investering, rente-, valuta- og aktiemarkedet.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 2 min

Federal Reserve et stykke fra rentesænkninger

Der var selvfølgelig ingen snak om akutte rentesænkninger på dagens møde. Det har stået klart længe.
Økonomiske analyser | 2 min

Federal Reserves møde i morgen aften

Ingen forventer renteændringer på onsdagens FOMC-møde. Alligevel bliver mødet oven på marts måneds høje inflationstal interessant. For hvordan fordøjer medlemmerne af FOMC inflations-, job- og vækstsignaler, og hvor meget har det påvirket de signaler, de ønsker at sende om pengepolitikken?
Økonomiske analyser | 1 min

Fortsat fald i kerneinflation giver ECB grønt lys

Inflationen i eurozonen landede på 2,4% i april målt over 12 måneder. Det var uændret i forhold til marts måned.