Snart kan alle boligejere se hvor meget grundskyld, de skylder kommunen

Fin villavej med forhaver

Er man boligejer og ikke allerede har modtaget ejendomsskattebilletten for 2019 i e-boks, så kan man forvente at få det meget snart.

På den kan boligejerne se, hvor meget de skal betale i ejendomsskat i 2019 – sådan som de også har kunnet i de forudgående år.

Men for en stor del af boligejerne er der i år et par poster på ejendomsskattebilletten, som er værd at stoppe op ved. Nemlig "Lån til betaling af stigning af grundskyld," og det noget utrygskabende "Bemærk at der kan være indefrosset yderligere grundskyld". Der er sikkert mange, som vil undre sig over, hvad det nu er for et lån, for det har man da ikke lavet en aftale med kommunen om.

Ejendomsskatten er det, man også kalder grundskyld. Lånet er det beløb, som boligejerens grundskyld er steget med, siden købet af boligen – dog tidligst i 2017. Beløbet er lige nu tvangsindefrosset, og kan tidligst betales i 2021. I den mellemliggende periode låner alle berørte altså pengene rentefrit af kommunen. Indefrysningen af grundskyldsstigningen er obligatorisk frem til 2021.

Svært at overskue hvor meget den samlede indefrysning beløber sig til

Det er dog gjort svært at gennemskue, hvad det samlede skyldige beløb er, da boligejeren ikke nødvendigvis kan se det samlede beløb for 2018 og 2019, de har lånt til grundskyldsstigningerne. I mange ejendomsskattebilletter står der blot: "Bemærk at der kan være indefrosset yderligere grundskyld". Det er uheldigt, at man ikke kan se sit samlede lån i ejendomsskattebilletten, for dermed risikerer boligejerne at få en ubehagelig overraskelse i 2021, når de kan se beløbene i deres skattemapper. Det samlede lån kan vokse overrumplende hurtigt – selv ved mindre stigninger fra et enkelt år til det næste.

Ikke bare skal man se på flere skattebilletter, forståelsesmæssigt er det heller ikke helt let at gennemskue, hvor meget ens samlede lån er vokset til. Det er nemlig IKKE kun stigningen år for år, som indefryses. Det er altid forskellen til udgangspunktet (tidligst 2017), som indefryses i det enkelte år. Dertil kommer de indefrosne beløb for de forgangne år, og for mange bliver det til forholdsvis store beløb i 2021.

Hvis man tager et eksempel baseret på et hus i Valby: Her betalte husejeren i 2017 18.360 kr. i grundskyld. I 2018 stiger det til 19.553 kr. Her indefryses 1.193 kr. I 2019 stiger grundskylden med yderligere 1.074 kr. til 20.628 kr. Husejeren skal fortsat kun have 2017-beløbet på 18.360 kr. op af lommen. Derfor indefryses 2.268 kr. i 2019, hvilket kommer oven i lånet fra 2018 på 1.193 kr. Dermed bliver det samlede lån for 2018 og 2019 i 2019 3.461 kr. Men på ejendomsskattebillet for 2019 vil der typisk kun fremgå beløbet 2.268 kr. For at finde frem til de 3.461 skal boligejerne se på både ejendomsskattebillet for 2018 og 2019 og lægge tallene sammen. Det er forvirrende for boligejerne.

Hvor meget ender boligejeren med at skylde i 2021?

En tommelfingerregel kan i dag hjælpe med at skønne det samlede lån i 2021. Find ejendomsskattebilletten for 2018 og se på "Lån til betaling af stigning af grundskyld". (Ejendomsskattebilletten for 2018 blev udsendt i forsommeren 2018). Man skal sætte et 0 efter det beløb, der står som ”Lån til betaling af stigning i grundskyld”. Så har man et fornuftigt overslag over, hvor meget lånet kan være vokset til i 2021. Det er dog en tommelfingerregel, og sådanne skal altid tages med et vist forbehold.

Indret løbende budgettet på stigningerne

Selv om man altså ikke kan indfri lånet til kommunen i dag, kan det alligevel være en god ide at forholde sig til beløbene allerede nu. Det er jo aldrig sjovt at skulle på hverken kilomæssig eller økonomisk slankekur. Men det er trods alt mindre smertefuldt at skære ned på de søde sager skridt for skridt end at tage en kold tyrker og helt at stoppe med alt det sjove. Så mit bedste råd er allerede nu at lægge den årlige stigning i grundskyld ind i budgettet, hvis der er mulighed for det. Sætter man samtidig løbende pengene til side, slipper man for at skulle finde det fulde beløb i 2021 eller den dag huset sælges.

Der er dog ingen grund til at ligge søvnløs, hvis der ikke er plads i ens budget. Indefrysningsordningen er netop indført, så ingen bliver beskattet ud af hus og hjem. I 2021 erstattes den nuværende ordning af en valgfri ordning, og her kan boligejerne fortsat vælge at lade beløbet stå som udskudt skat. Man skal dog være opmærksom på, at det ikke længere er et rentefrit lån efter 2021.

Mira Lie Nielsen

Boligøkonom: Rådgiver og inspirerer boligejerne om boligfinansiering, boligpriser og udviklingen på boligmarkedet.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.