Forbrugernes julehumør det laveste i 2 år

Familie læser i stuen

Selv om dagen i dag har budt på rigtig gode nøgletal for såvel beskæftigelsen og detailsalget, så gør det desværre ondt i øjnene, at forbrugertilliden er faldet kraftigt over de seneste måneder.

Konkret faldt forbrugertilliden til 2,9 i december, hvilket er det laveste niveau siden december 2016. Der er altså langt fra et sprudlende julehumør hos de danske forbrugere i øjeblikket.

Det er særligt bekymrende, at faldet skyldes en lavere vurdering af familiens økonomiske situation i dag sammenlignet med for et år siden. Dertil kommer, at danskerne ser mindre lyst på den økonomiske situation i Danmark. Det er umiddelbart lidt mærkeligt. Beskæftigelsen stiger fortsat pænt og den økonomiske vækst er høj. Dertil er danskerens privatøkonomi bundsolid i øjeblikket. Indkomsterne stiger pænt, renterne er uhyre lave og formuerne er rekordhøje. Der burde ikke være plads til megen pessimisme.

Når forbrugerne alligevel er blevet mere urolige, så kan det hænge sammen med den store usikkerhed fra den globale politiske scene, hvor der dagligt rapporteres fra de kaotiske brexitforhandlinger og handelskrigen mellem USA og Kina. Dertil har aktiemarkedet haft det rigtig svært på det seneste, hvilket naturligvis også har kastet negative overskrifter af sig. Endelig kan det også spille en rolle, at boligmarkedet i og omkring de store byer viser svaghedstegn.

Selv om forbrugertilliden nu er faldet markant siden juni fra et niveau på 10,6, så er det ikke ensbetydende med, at vi står over for et brat tilbagefald i privatforbruget. Sammenhængen mellem forbrugertilliden og privatforbruget er langt fra god i øjeblikket.

Når det er sagt, så er det alligevel en smule bekymrende, at danskernes optimisme er dalet så tydeligt. Får pessimismen for alvor fat i forbrugerne, så kan det gøre dem mere forsigtige og dermed dæmpe såvel privatforbruget og de private investeringer. Det er bestemt ikke vores hovedscenarie, men risikoen er desværre steget i kølvandet på det seneste tydelige fald i forbrugertilliden.

Tore Stramer

Tidligere cheføkonom i Nykredit

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.