Forbrugernes julehumør det laveste i 2 år

Selv om dagen i dag har budt på rigtig gode nøgletal for såvel beskæftigelsen og detailsalget, så gør det desværre ondt i øjnene, at forbrugertilliden er faldet kraftigt over de seneste måneder.

Konkret faldt forbrugertilliden til 2,9 i december, hvilket er det laveste niveau siden december 2016. Der er altså langt fra et sprudlende julehumør hos de danske forbrugere i øjeblikket.

Det er særligt bekymrende, at faldet skyldes en lavere vurdering af familiens økonomiske situation i dag sammenlignet med for et år siden. Dertil kommer, at danskerne ser mindre lyst på den økonomiske situation i Danmark. Det er umiddelbart lidt mærkeligt. Beskæftigelsen stiger fortsat pænt og den økonomiske vækst er høj. Dertil er danskerens privatøkonomi bundsolid i øjeblikket. Indkomsterne stiger pænt, renterne er uhyre lave og formuerne er rekordhøje. Der burde ikke være plads til megen pessimisme.

Når forbrugerne alligevel er blevet mere urolige, så kan det hænge sammen med den store usikkerhed fra den globale politiske scene, hvor der dagligt rapporteres fra de kaotiske brexitforhandlinger og handelskrigen mellem USA og Kina. Dertil har aktiemarkedet haft det rigtig svært på det seneste, hvilket naturligvis også har kastet negative overskrifter af sig. Endelig kan det også spille en rolle, at boligmarkedet i og omkring de store byer viser svaghedstegn.

Selv om forbrugertilliden nu er faldet markant siden juni fra et niveau på 10,6, så er det ikke ensbetydende med, at vi står over for et brat tilbagefald i privatforbruget. Sammenhængen mellem forbrugertilliden og privatforbruget er langt fra god i øjeblikket.

Når det er sagt, så er det alligevel en smule bekymrende, at danskernes optimisme er dalet så tydeligt. Får pessimismen for alvor fat i forbrugerne, så kan det gøre dem mere forsigtige og dermed dæmpe såvel privatforbruget og de private investeringer. Det er bestemt ikke vores hovedscenarie, men risikoen er desværre steget i kølvandet på det seneste tydelige fald i forbrugertilliden.

Tore Stramer

Cheføkonom: Beskriver og definerer de store linjer i dansk økonomi. Nykredits cheføkonom er en aktiv stemme i samfundsdebatten ligesom cheføkonomen forholder sig til politiske rammebetingelser.

Relaterede Artikler

Artikel | 2 min

Dankortet blev lagt på is under glødende julesalg

Netop offentliggjorte tal fra Nets viser, at dankortforbruget faldt med 3,5% i december 2018 i forhold til samme måned i 2017.
Artikel | 3 min

Vores inflation ligger helt i bund inden for EU – giver flere kroner til forbrug

Netop offentliggjorte tal fra Eurostat viser, at Danmark havde den tredje laveste inflation inden for EU i december 2018. Således landede inflationen herhjemme på 0,7% i december.
Artikel | 2 min

Byggebeskæftigelsen viser træthedstegn

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at byggebeskæftigelsen steg med beskedne 380 personer i 4. kvartal 2018.