Forbrugernes julehumør det laveste i 2 år

Selv om dagen i dag har budt på rigtig gode nøgletal for såvel beskæftigelsen og detailsalget, så gør det desværre ondt i øjnene, at forbrugertilliden er faldet kraftigt over de seneste måneder.

Konkret faldt forbrugertilliden til 2,9 i december, hvilket er det laveste niveau siden december 2016. Der er altså langt fra et sprudlende julehumør hos de danske forbrugere i øjeblikket.

Det er særligt bekymrende, at faldet skyldes en lavere vurdering af familiens økonomiske situation i dag sammenlignet med for et år siden. Dertil kommer, at danskerne ser mindre lyst på den økonomiske situation i Danmark. Det er umiddelbart lidt mærkeligt. Beskæftigelsen stiger fortsat pænt og den økonomiske vækst er høj. Dertil er danskerens privatøkonomi bundsolid i øjeblikket. Indkomsterne stiger pænt, renterne er uhyre lave og formuerne er rekordhøje. Der burde ikke være plads til megen pessimisme.

Når forbrugerne alligevel er blevet mere urolige, så kan det hænge sammen med den store usikkerhed fra den globale politiske scene, hvor der dagligt rapporteres fra de kaotiske brexitforhandlinger og handelskrigen mellem USA og Kina. Dertil har aktiemarkedet haft det rigtig svært på det seneste, hvilket naturligvis også har kastet negative overskrifter af sig. Endelig kan det også spille en rolle, at boligmarkedet i og omkring de store byer viser svaghedstegn.

Selv om forbrugertilliden nu er faldet markant siden juni fra et niveau på 10,6, så er det ikke ensbetydende med, at vi står over for et brat tilbagefald i privatforbruget. Sammenhængen mellem forbrugertilliden og privatforbruget er langt fra god i øjeblikket.

Når det er sagt, så er det alligevel en smule bekymrende, at danskernes optimisme er dalet så tydeligt. Får pessimismen for alvor fat i forbrugerne, så kan det gøre dem mere forsigtige og dermed dæmpe såvel privatforbruget og de private investeringer. Det er bestemt ikke vores hovedscenarie, men risikoen er desværre steget i kølvandet på det seneste tydelige fald i forbrugertilliden.

Tore Stramer

Cheføkonom: Beskriver og definerer de store linjer i dansk økonomi. Nykredits cheføkonom er en aktiv stemme i samfundsdebatten ligesom cheføkonomen forholder sig til politiske rammebetingelser.

Relaterede Artikler

Artikel | 4 min

Ledigheden på vej mod det laveste niveau i 10 år

Offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at bruttoledigheden faldt med 700 personer fra november til december. Dermed er der nu 104.400 bruttoledige, hvilket er det laveste niveau siden februar 2009, altså i knap 10 år.
Artikel | 3 min

Dansk erhvervsliv er blevet mere nervøse

Vi har netop fået tal for konjunkturbarometeret for industrien, detailhandlen, serviceerhvervene og byggeriet for januar.
Artikel | 2 min

Rekordstore aktieudbytter i 2018

Nationalbanken har her til morgen offentliggjort tal for det samlede aktieudbytte og aktietilbagekøb i 2018. Dagens tal fra Nationalbanken er bestemt sød musik i de formuende danskeres ører.