Boligejerne dumpede variabel rente og afdragsfrihed i 2018

Boligkvarter og villavej oppefra

Netop offentliggjorte tal fra Realkreditrådet viser, at endnu flere boligejere fandt livrem og seler frem i 2018.

Boligejerne dumpede lån med variabel rente og afdragsfrihed, og fast rente med afdrag bærer stort set hele stigningen i realkreditudlånet til ejerboliger og fritidshuse.

Boligejerne kastede i 2018 lån med variabel rente over borde for knap 10 mia. kr. Ser vi på lån med afdragsfrihed, er der i dag 13 mia. kr. færre sammenlignet med for et år siden. Ser vi på kombinationen af variabel rente og afdragsfrihed, er mængden faldet med 25 mia. kr. på et år. Faldet i de mest risikable låntyper skal tilmed ses i lyset af, at det samlede realkreditudlån omvendt steg i 2018.

Det samlede realkreditudlån på de danske villaveje, lejligheder og sommerhuse steg med lige knap 41 mia. kr. i løbet af 2018, som svarer til en stigning på 2,6%. Fast rente med afdrag stod for de 39 mia. kr., som betyder, at lånekombinationen kunne bryste sig af et vækstbidrag på imponerende 2,5%point ud af de samlede 2,6%.

Herudover var der også positive vækstbidrag fra fast rente uden afdrag samt variabel rente med afdrag på henholdsvis 0,8%point og 1%point. Lånekombinationen variabel rente med afdragsfrihed stod derimod for et negativt vækstbidrag på 1,6%point.

Flere faktorer bag udviklingen mod større sikkerhed

Der er ikke en enkeltstående faktor, som skyldes de mest risikable låntypers dalende popularitet hos boligejerne, men derimod flere faktorer, som skubber på.

Renterne er på et historisk lavt niveau, som giver attraktive muligheder for at sikre husholdningsbudgettet mod stigende renter. Samtidig kan det også gøre appetitten på afdrag større, da afdraget fylder en større del af ydelsen, desto lavere renten er. I størstedelen af 2018 har renten på et fastforrentet lån heddet 2% - og her ved begyndelsen af 2019 er den dalet yderligere og lyder aktuelt på 1,5%. Herudover udløber afdragsfriheden løbende på lånene, hvor mange boligejere begynder at afdrage. Bidragssatsen er også steget mest på lån med variabel rente, som F1, og på lån uden afdrag, som giver yderligere et argument for at vælge rentebindingen til og afdragsfriheden fra. Hertil er der gennem den senere årrække kommet flere myndighedstiltag, som begrænser lån med variabel rente og afdragsfrihed. De forskellige faktorer påvirker hver især udviklingen i boligejernes realkreditlån og reducerer rentefølsomheden og øger robustheden hos de danske boligejere.

Også i Totalkredit kan vi gøre året op, hvor de fastforrentede lån stod for 6 ud af 10 lånetilbud. Rentesikkerhed hitter ganske enkelt hos boligejerne lige nu.

2019 peger i samme retning

2019 er begyndt med stor markedsnervøsitet og endnu lavere renter. Det har fået det 30-årige fastforrentede 1,5%-lån helt frem i bussen, og boligejerne kan således sikre renten på et endnu lavere niveau, end hvad de kunne hidtil. Vi forventer en svag opadgående tendens i renterne og fortsatte gunstige muligheder for rentesikring i de danske ejerboliger, som flere boligejere vil benytte sig af. Når det kommer til renterne er intet dog sikkert, og vandringen mod sikkerhed afhænger delvist af, hvad der sker på rentefronten.

Samtidig vil de forskellige myndighedstiltag blive ved med at indfri deres potentiale og fortsat påvirke udviklingen i boligejernes realkreditlån. Samlet set for hele boligmarkedet ser vi yderligere en udvikling mod flere fastforrentede lån og flere lån med afdrag.

Jeppe Juul Borre

Tidligere chefanalytiker i Totalkredit: Rådgiver og inspirerer danskerne om lånefinansiering ud fra det aktuelle renteniveau og relevante realkreditprodukter.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.