Nationalbanken med løftet pegefinger op til folketingsvalget

Mand sidder ved bord med sin laptop

Nationalbanken har netop offentliggjort en dugfrisk prognose for dansk økonomi frem til og med 2021. Det er en positiv prognose, hvor Nationalbanken forventer en BNP-vækst på 1,7% i 2019 og 2020 og 1,6% i 2021.

Nationalbanken forventer dermed, at opsvinget i dansk økonomi kun vil miste lidt fart over de kommende år. Det er jeg bestemt tilbøjelig til at give dem ret i. Renterne er uhyre lave, beskæftigelsen stiger og danskerenes privatøkonomi er bundsolid. Dertil fremstår konkurrenceevnen stærk, og de danske virksomheder er generelt velkonsoliderede.

Når det er sagt, så er det bestemt værd at holde et skarpt øje på de nedadrettede risici. Nationalbanken er primært nervøs for, at opbremsningen i udlandet kan blive mere markant end forventet. Det er en bekymring vi deler. Men ligesom Nationalbanken har vi en forventning om, at vi ikke står over for en ny længerevarende global recession. Det er i den sammenhæng dog værd at bemærke, at dansk økonomi er i god balance og dermed står godt rustet til at modstå de negative stød, der evt. kan komme fra den globale økonomi.

Flere politiske indspark fra Nationalbanken
Nationalbanken understreger, at det er helt naturligt, at den økonomiske vækst vil miste fart over de kommende år. Nationalbanken slår i den sammenhæng fast med syvtommersøm, at en lavere vækst ikke kalder på ny finanspolitisk stimulans. Det er jeg bestemt enig i. Dansk økonomi befinder sig i en højkonjunktur, hvor kapacitetsgrænsen løbende bliver testet. I en sådan situation er det sundt og helt naturligt, at væksten bremser op. Forsøger politikerne sig med finanspolitisk stimulans øger det risikoen for en overophedning og et senere mere dybt tilbageslag i dansk økonomi. Det må klart opfattes som en løftet pegefinger fra Nationalbanken her op til det kommende folketingsvalg, hvor der typisk er mange dyre politiske løfter.

Formaningerne fra Nationalbanken til politikerne stopper dog ikke her. Nationalbanken skriver således, at det er vigtigt, at der holdes fast i de allerede gennemførte strukturreformer. Selv om Nationalbanken ikke skriver det direkte, så er det oplagt den planlagte forhøjelse af efterlønsalderen og pensionsalderen, der menes. Det må siges, at være et politisk indspark af de større fra Nationalbankens side med tanke på at diskussionen om en senere pensionsalder allerede fylder meget i den politiske debat.

Det er bestemt et fint og relevant indspark. Ifølge den seneste prognose fra Danmarks Statistik, så vil andelen af 20-64 årige falde tydeligt over de kommende mange år. En fortsat forøgelse af pensionsalderen er derfor nødvendig, hvis ikke vækstpotentialet i dansk økonomi skal falde mærkbart, og den offentlige saldo skal gå i minus. Det er dog naturligvis en politisk vurdering. Men det er vigtigt at få slået fast, at aldringen af befolkningen i fravær af en yderligere forhøjelse af pensionsalderen vil kunne dæmpe væksten i dansk økonomi mærkbart og give et større hul i statskassen.

Tore Stramer

Tidligere cheføkonom i Nykredit

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.