Totalkredit lancerer fastforrentet 1%-lån

far og barn leger

Totalkredit lancerer nyt 30-årigt fastforrentet lån med afdrag med 1% i rente, som er den laveste rente nogensinde på et fastforrentet lån.

1,5%-lånet, som indtil nu har været rekordindehaveren, er aktuelt at finde omkring 99,70. Ender gennemsnitskursen over 100, kan man ikke længere få lånetilbud i lånet.

Renterne er banket ned i 2019, og det har komplet ændret landskabet for de fastforrentede lån, som aktuelt er de mest efterspurgte lån hos boligejerne. At vi kan konstatere en kurs på 1,5%-lånet på næsten 100 og kommer med et nyt 1%-lån får en betydning for rigtig, rigtig mange boligejere i den kommende tid.

Vi er på nippet til at træde ind i april, hvor hundredetusindvis af boligejere har frist for at lægge lånet om, og vi oplever en mærkbar interesse for det hos vores kunder. Selvom 1,5%-lånet står knivskarpt og fortsat er tilgængeligt, så ønsker vi ikke at stå i en situation, hvor vi ikke kan tilbyde et fastforrentet lån til den bedste rente til vores kunder, såfremt kursen på 1,5%’eren skulle krydse 100.

Rentefaldet i 2019 har været drevet af bekymringer for, hvor væksten er på vej hen og en væsentlig mere forsigtig tilgang fra centralbankerne. Den europæiske centralbank har udskudt deres første renteforhøjelse siden 2011 til 2020, hvor det tidligere var forventet i 2019, mens renteforhøjelserne fra den amerikanske centralbank er sat på midlertidigt hold, efter de stort set har hævet renten på autopilot én gang i kvartalet de seneste to år.

1,5% flirter med kurs 100 - konverteringsbølgen kommer
Det er værd at hæfte sig ved, at lanceringen af 1%-lånet sker i tandem med en markant kursstigning på 1,5%-lånet. Vi ser ikke, at 1%’eren med en forventet kurs omkring 95 vælter 1,5%’eren af pinden, som står knivskarpt med en kurs lige under 100.

Med lanceringen af 1%’er og 1,5%-lånet lige under 100 står mange boligejere over for at kunne konvertere ned i rente på deres fastforrentede lån. En nedkonvertering er særligt attraktiv for boligejere med fast rente på 2,5% eller derover, som boligejerne har for mere end 200 mia. kr. lån for. Visse boligejere med 2% bør også skærpe med opmærksomheden, såfremt man står med andre behov for ændringer på realkreditlånet, fx ændring i restgæld eller løbetid på lånet. De gunstige muligheder for rentesikring henvender sig også til boligejere med variabel rente, som overvejer at sadle om.

Med det nuværende kursniveau forventer vi, at de samlede indfrielser af fastforrentede lån kan komme op i nærheden af 70 mia. kr., som vi roligt kan titulere som en konverteringsbølge. Det vil være det største omfang siden begyndelsen af 2015, hvor 2%-lånet blev introduceret. Dengang lød indfrielserne på omkring 100 mia. kr.

Med et nyt lån, som begynder med en obligationsserie fra 0, skal man altid være opmærksom på risikoen for indlåsning. Det betyder, at relativt få investorer kan eje obligationerne bag lånet, og at boligejerne risikerer at skulle indfri til en højere kurs end ellers. Risikoen for indlåsning reduceres i takt med, at obligationsserien vokser, og man kan altid komme ud af lånet til maksimalt kurs 100. En tommelfingerregel for eliminering af indlåsning er en obligationsserie på 5 mia. kr. Serien bag 1,5%-lånet runder i dag 9 mia. kr. og har afskrevet risikoen.

Jeppe Juul Borre

Tidligere chefanalytiker i Totalkredit: Rådgiver og inspirerer danskerne om lånefinansiering ud fra det aktuelle renteniveau og relevante realkreditprodukter.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.