Regnskabssæson i USA – fald i indtjening for første gang i tre år

New York skyline

Den amerikanske regnskabssæson skydes rigtigt i gang i morgen, når de amerikanske storbanker J.P. Morgan og Wells Fargo over middag rapporterer for 1. kvartal.

Hvis det går som analytikerne forventer, vil årets første kvartal for første gang siden 2016 vise fald i indtjeningen i S&P500 (sammenlignet med året før). Et markant skifte fra kvartaler i 2018 med vækstrater på 15-20%. En del kan forklares med bl.a. svagere vækst, højere lønomkostninger, en stærkere dollar og ikke mindst bortfaldet af effekten fra sidste års sænkning af selskabsskatten i USA.

Regnskabssæsonen vil være en lejlighed for investorerne til, foruden at granske markedet på tværs af sektorer, regioner og selskaber, at danne sig et billede af tilstanden i det globale erhvervsklima i en tid med stor usikkerhed om væksten. Vi venter, at regnskaberne fra fx aluminiumsproducenten Alcoa (17/4), anlægsmaskine- og turbineproducenten Caterpillar (24/4) og Apple/GE (30/4) vil være i særlig fokus. Disse regnskaber vil være toneangivende for en pejling fra selskaberne om deres syn på global vækst og ikke mindst udviklingen i kinesisk efterspørgsel, hvor Apple i sidste kvartal så svaghed. Det er i mindst ligeså høj grad selskabernes guidance, som de (bagudskuende) resultater, der er interessant.

Men selvom signalerne fra selskaberne kan bidrage med nuancer, så er udmeldingerne fra selskaberne ikke objektive men en del af en strategisk kommunikation, der skal massere forventningerne. For os betyder det, at vi stadig finder større værdi i at følge de signaler, vi får fra erhvervstillidsindikatorer, som fx PMI, IFO og det amerikanske ISM. Er der tegn på stigende global aktivitet i disse indikatorer, så tror vi sagtens, at det kan dominere bløde signaler fra selskaberne og trække aktiemarkedet op.

En række faktorer kan trække EPS-væksten i minus
Konkret forventes 1. kvartal at byde på en samlet EPS-vækst i det amerikanske S&P 500 på minus 3-5% å/å. Faldet skyldes bl.a. 1) den svagere retning i global vækst, 2) stigende omkostningspres fra navnligt lønsiden, 3) valutamodvind fra en stærkere handelsvægtet USD og 4) udfasning af de positive vækstbidrag fra sidste års skattelettelser i USA. En del sektorer ventes at se faldende indtjening, men især tre trækker ned: Energi (- 10-20% å/å), Materialer (- 10-15% å/å) og IT (- 10% å/å). Alle er de eksponeret mod det seneste års økonomiske afmatning uden for USA. Lyspunkterne ventes at være defensive sektorer som Forsyning og Sundhed med udsigt til indtjeningsvækst på omkring 5% (å/å).

Regnskabssæsonen skal nok bidrage til ekstra udsving i markedet den kommende måned, men da vi generelt vurderer at makroøkonomiske vækstsignaler som vigtigere for markedet end selskabernes annonceringer, og da vi samtidig venter at se bedring i væksten over de kommende måneder, så fastholder vi et positivt syn på aktiemarkedet. Vi foretrækker sektorer som Energi, Finans, og Sundhed. Regionalt foretrækker vi aktier i Europa og Emerging Markets.

Frederik Engholm

Chefstrateg: Beskriver og definerer de store linjer i global økonomi og investeringsforhold. Herunder Nykredits holdning til investering, rente-, valuta- og aktiemarkedet.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.