Konverteringsbølge begynder at rulle

Tal fra realkreditinstitutterne viser, at boligejernes konverteringsaktivitet op mod fristen begynder at tage form. Trækker vi indfrielser fra støttet byggeri fra, så er der foreløbigt indfriet fastforrentede lån for 22,5 mia. kr.

Opsigelsesfristen lyder ved udgangen af april, og 1,5%-lånet er i sigtekornet for mange boligejere. Vi forventer, at de endelige indfrielser af fastforrentede lån ender på 60-70 mia. kr. til denne frist.

Vi mærker en helt tydelig interesse for at konvertere ned i rente og ser allerede nu konturerne af en konverteringsbølge, som vil vokse sig markant større over de kommende uger. Vi forventer den største konverteringsaktivitet siden 2015. Det var da 2%-lånet åbnede, og her fire år efter er det så 1,5%-lånets tur til at vinde boligejernes gunst. 1,5%-lånet er aktuelt omkring kurs 99, og boligejere i hundredetusindvis står med gode kort på hånden i øjeblikket for at konvertere ned i rente og spare penge på realkreditlånet.

Til sammenligning har indfrielser været på mellem 20 og 40 mia. kr. til de foregående ni opsigelsesfrister, og vi skal tilbage til begyndelsen af 2015, før konverteringerne var højere, hvor indfrielserne lød på rundt regnet 100 mia. kr.

Indfrielser og konverteringsaktivitet vil især være drevet af boligejere med 2,5% og 2%
En nedkonvertering henvender sig især til boligejere med 2,5% eller endnu højere rente, som der er i omegnen af 200.000 boligejere, der har. Regner vi på en nedkonvertering fra 2,5% til 1,5% med afdrag, er der udsigt til et månedligt ydelsesfald på 130 kr. efter skat pr. mio. Samtidig stiger afdraget mere end 400 kr. om måneden. Omkostninger og kurstab vil være tjent hjem efter ca. 4½ år.

I mange tilfælde er der ikke nok at hente ved en nedkonvertering fra 2% til 1,5%, men for nogle boligejere med 2% kan det alligevel give god mening at nedkonvertere til 1,5%-lånet, hvis man står med øvrige ønsker til realkreditlånet. Det er blandt andet ændring af lånestørrelsen, afdragsprofil eller med et mål om at opnå en markant bedre friværdibeskyttelse. Der er omkring 400.000 boligejere med 2%-lån.

Det fastforrentede 1,5%-lån med afdrag er handlet omkring 99 de seneste fem dage. Det er en ekstremt stærk kurs til en nedkonvertering, hvor kurstabet er relativt begrænset. Boligejerne står til denne frist over for det laveste renteniveau, vi endnu har oplevet, og vi forventer, at mange vil udnytte situationen til at lægge lånet om.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 3 min

Her stiger priserne fortsat i København

Det Københavnske ejerlejlighedsmarked er bremset op efter en årrække med stor handelsaktivitet og priser, der mellem 2013 og 2018 steg omkring 80% i gennemsnit. Nu er situationen en anden.
Økonomiske analyser | 2 min

Konverteringsbølge tårner sig op på 110 mia. - kan vokse til 180 mia.

Dagsfriske tal fra realkreditinstitutterne viser, at der nu er indfriet fastforrentede lån for 109,6 mia. kr. Fristen for at lægge lånet om i denne ombæring er onsdag i næste uge, hvor juli måned rinder ud.
Økonomiske analyser | 2 min

Boligejerne afdrager som aldrig før på boliglånet

Finans Danmarks Udlånsstatstik over alle realkreditlån i Danmark viser, at danske boligejeres afdrag på realkreditlån lød på rekordhøje 18,6 mia. kr. i 1. halvår. Afdragene i år stikker samme periode i 2018 med mere end 1 mia. kr.