Nye renter på vej til boligejere – F5 går i minus for første gang nogensinde

Faverige boliger langs brotensgade

I dag begynder auktionerne for rentetilpasningen for boligejere og virksomheder, som får fastsat nye renter gældende fra 1. juli i Totalkredit og Nykredit.

Efter første dag med auktioner ud af i alt fire tegner der sig et billede af, at negative renter kommer til at dominere massivt - og mere end, hvad vi tidligere har været vant til. Den foreløbige kontantlånsrente på F1 lander i dag på -0,22% og den foreløbige F5-rente på -0,03%.

For første gang nogensinde oplever vi F5-renten i minus til en rentetilpasningsauktion. Det er selvsagt ny rekord og giver noget af en wow-effekt, at vi nu er ude på en femårig rentebinding med negative renter. Danskernes realkreditlån med helt kort rentebinding har i en periode været plastret til med negative renter, og nu er turen kommet til F5-lånet. At boligejere med F5 som noget nyt træder ind i selskabet med negative renter er et udtryk for det mærkbare rentefald i 2019, som har været særligt forbeholdt lån med de længere rentebindinger.

Vækstbekymringer har i den første del af året givet nervøse miner i markederne med rentefald til følge, hvor centralbanker udviser større forsigtighed. Efterfølgende har nye affyringer på handelskrigsfronten givet et yderligere dyk til renterne, hvor vi nu står med minusrenter helt ud til den femårige rentebinding med F5. Hertil drages en stor del af boligejernes opmærksomhed mod de fastforrentede lån, hvor 1,5%-lånet for alvor er brudt igennem og danser aktuelt omkring kurs 100, som i sidste ende kan bane vejen for 1%-lånet.

Boligejerne med F5 kommer fra en rente i omegnen af 0,90%, og der er således udsigt til et mærkbart dyk i renten. Holder renten ugen ud, giver det udslag i et ydelsesfald på knap 300 kr. om måneden efter skat pr. mio. Samtidig stiger den løbende boligopsparing, navnlig afdraget, med op mod 500 kr. om måneden. På et lån uden afdrag er der udsigt til et ydelsesfald på næsten 800 kr. om måneden efter skat for hver mio. Boligejere med F1-lån har i dag en rente på -0,13% og har udsigt til et mindre fald i renten. Her kan boligejere se frem til et månedligt ydelsesfald efter skat på en 20’er pr. mio., samtidig med at afdraget stiger med 40 kr. Er lånet afdragsfrit falder ydelsen med 60 kr. efter skat pr. mio.

I alt får 16.500 boligejere og virksomheder ny rente på rentetilpasningslånet i forbindelse med auktionerne. F1-auktionerne er færdige i morgen, mens F5 kører frem til og med torsdag. F3 er først på auktion onsdag. Herudover har 12.000 med F-kort obligationerne bag deres lån på auktion på fredag.

Jeppe Juul Borre

Tidligere chefanalytiker i Totalkredit: Rådgiver og inspirerer danskerne om lånefinansiering ud fra det aktuelle renteniveau og relevante realkreditprodukter.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.