Norge går imod strømmen og hæver renten

Børn der sidder ved havet

Norges Bank har netop meddelt, at den ledende rente hæves fra 1,00% til 1,25%. Renteforhøjelsen var stort set ventet af markedet.

Med renteforhøjelsen går Norges Bank imod strømmen, hvor både ECB og Federal Reserve nu har åbnet døren på klem for yderligere rentenedsættelse.

Norges Bank begrunder dagens renteforhøjelse med, at der er god vækst i økonomien, og at kapacitetsudnyttelsen befinder sig over et normalt niveau.

Som noget nyt vurderer Norges Bank nu, at opsvinget vil blive stærkere fremadrettet end tidligere vurderet. Det betyder, at Norges Bank prognose nu indikerer en lidt hurtigere stigning i den ledende rente end tidligere. Dermed signalerer Norges Bank tydeligt, at de ikke forventer, at den nuværende svækkelse i den globale økonomi, og den fortsatte usikkerhed omkring handelskonflikten mellem USA og Kina, vil afspore det økonomiske opsving Norge. Det er en udmelding, der har bidraget til en styrkelse i den norske krone med ca. 0,5% over for euroen.

Det klinger derfor også en smule hult, at Norges Bank samtidig melder ud, at den øgede internationale usikkerhed taler for en mere varsom fastsættelse af pengepolitikken fremadrettet, når det nu har valgt at løfte rentebanen. Udmeldingen skal dog nok ses som en påmindelse om, at den fortsat optimistiske prognose fra Norges Bank er blevet mere usikker set i lyset af den seneste svækkelse i den internationale økonomi.

Vi forventer nu, at Norges Bank kommer med en yderligere renteforhøjelse til december og i juni 2020. Usikkerheden er imidlertid større end normalt, og vi har svært ved at se en række yderligere renteforhøjelser fra Norges Bank, hvis både ECB og Federal Reserve slår ind på en mere tydelig pengepolitisk lempelseskurs over de kommende måneder.

Tore Stramer

Tidligere cheføkonom i Nykredit

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.