Totalkredit lancerer afdragsfrit 1%-lån efter nyt rentedyk

Det afdragsfrie 1,5%-lån handler nu over 100 og med risiko for lukning. Totalkredit lancerer derfor et nyt fastforrentet lån med 10 års afdragsfrihed med historisk lavt 1% i rente.

Jeg må indrømme, at jeg må nive mig selv i armen, når jeg ser på, hvordan rentedykket i 2019 fuldstændig har ændret landskabet for danske boliglån. Da vi gik ind i året hed renten 2% på 30-årige fastforrentede lån. Nu taler vi 1%. Det nye afdragsfrie 1%-lån er således endnu et afsnit i føljetonen af rekordlån, som har strømmet til i år.

På 30-årige lån med afdrag hedder renten i forvejen 1%, hvor kursen stiger til i nærheden af 97. Det har vi ikke været vidne til før. Totalkredit lancerer på samme tid et nyt fastforrentet 20-årigt lån med 0,5% i rente, hvor det 20-årige 1%-lån er noteret til en kurs over 100.

Mens markederne i Danmark har været lukkede henover Kr. Himmelfart, så har de været pivåbne uden for landets grænser, som har budt på nyt rentedyk, og det smitter her til morgen af på de danske boligrenter. Tilmed så meget at spritnye lån med historisk lave renter kommer på banen. Det seneste rentefald sker på baggrund af nye skudsalver i handelskrigen med USA og Donald Trump som hovedaktør, hvor skytset i dagene omkring Kr. Himmelfartsferien blev rettet mod Mexico. Her vil der fra næste mandag blive indført 5% told på import, som herefter stiger hver måned med 5 procentpoint op til 25%, såfremt immigrationen ind i USA over grænsen fra Mexico ikke begrænses. På baggrund af det er aktiemarkederne røde, og renterne sigter mod nye rekorder.

Ny konverteringsbølge i sigte – opsigelsesfrist ved udgangen af juli
Sommeren kan nemt gå hen og blive en hel del mere begivenhedsrig for mange boligejere, hvor hundredetusindvis står over for en opsigelsesfrist ved udgangen af juli. Vi ser konverteringsbølgen fortsætter, som allerede tog fart i april. Det seneste rentefald kan tilmed give bølgen fornyet styrke.

Med rentefaldet taler en nedkonvertering til flere og flere boligejere med 2%-lån, som der er i omegnen af 380.000 boligejere, der har. Jo større en restgæld, længere tidshorisont og højere rente man har i dag, desto bedre er mulighederne for en nedkonvertering. Ser vi på boligejere med en endnu højere rente, så har omkring 150.000 boligejere en rente på 2,5% og opefter på deres lån i dag. Herudover henvender de nye lån sig også til boligkøbere og boligejere med variabelt forrentede lån, hvor vi oplever en mærkbar vandring over mod rentesikkerhed.

Risiko for indlåsning stort opmærksomhedspunkt
Går man med overvejelser om det nye 1%-lån, så skal man være opmærksom på risikoen for indlåsning, da obligationsserien begynder fra 0. Indlåsningsrisiko betyder, at man kan risikere at skulle indfri til en højere kurs end ellers som følge af en begrænset obligationsseriestørrelse bag lånet, hvor få investorer ejer obligationerne. Risikoen og effekten vil dog aftage i takt med, at der optages 1%-lån, som løbende giver en større obligationsserie. Hertil skal man huske på, at man kan indfri lånet til maksimalt kurs 100.

Også på 1%-lånet med afdrag er risiko for indlåsning fortsat et tema. Her er obligationsserien på omkring ½ mia. kr., og vi ser gerne en seriestørrelse på 5 mia. kr., før indlåsningsrisiko er elimineret. Risikoen for indlåsning på 1,5%-lån både med og uden afdrag er elimineret i Totalkredit.

Jeppe Juul Borre

Tidligere chefanalytiker i Totalkredit: Rådgiver og inspirerer danskerne om lånefinansiering ud fra det aktuelle renteniveau og relevante realkreditprodukter.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 2 min

Fed sænker renten, men skuffer markedet

Federal Reserve sænkede her til aften renten, men dens signaler vil skuffe markedet
Økonomiske analyser | 2 min

Nyt spansk valg intet stort chok for markederne

Spaniens fungerende Premierminister, Pedro Sanchez, har kaster håndklædet i ringen og opgiver regeringsdannelsen - det betyder valg til november. Det vækker næppe voldsom markedsmæssig bekymring.
Økonomiske analyser | 4 min

Nationalbanken forventer stigende huspriser, og sender 177.000 kr. mere i lommen på husejerne

Nationalbanken har netop offentliggjort deres september-analyse af udsigterne for dansk økonomi og for udviklingen i huspriserne. Nationalbanken forventer, at huspriserne fortsat vil stige i de kommende år.