Svensk inflation holder stand, mens kapacitetspresset daler

Mand på computer med briller

Den svenske inflation (CPI) var 1,8% i december, viser de seneste tal fra det svenske statistikbureau. Det er uændret i forhold til november

Riksbankens pejlemærke for inflationen er CPIF, svarende til forbrugerprisindekset med fast rente, og med den definition steg forbrugerpriserne med 1,7% i december, også uændret fra november. Inflationen i december er helt identisk med Riksbankens og markedets forventninger, og derfor er der ingen reaktion på den svenske krone.

Det må være en lettelse for Riksbanken, at inflationen rammer deres forventninger, i lyset af presset fra omverdenen og opbremsningen i det svenske kapacitetespres.

Svensk inflation holder dermed stand, mens kapacitetspresset daler. Inflationsforventningerne i Sverige har været nedadgående det seneste års tid. Det stemmer meget godt overens med, at tempoet i løbet af sidste år er gået ud af den svenske økonomi, og at virkningen fra faldet i den svenske krone især gennem 2018 vil ebbe ud. Når vi sammenholder det med vores forventninger om, at svensk økonomi går ned i gear, vurderer vi, at Riksbanken er færdig med renteforhøjelser for nu. Vi forventer, at Riksbanken fastholder reporenten gennem hele 2020.

I Riksbankens referat fra rentemødet i december viser, at Riksbanken forventer uændret reporente gennem 2020, dog med større sandsynlighed for en rentenedsættelse end en renteforhøjelse for nuværende.

Inflationstallene for december ændrer dermed ikke vores forventninger til Riksbankens rentebeslutninger i 2020.

Troels Kromand Danielsen

Tidligere cheføkonom i Nykredit

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.