Boligejere traf gode valg sidste år – det betaler sig i år

Lejlighed ude fra gårdspladsen

Med stærk stigende renter på meget kort tid har det vist sig, at mange boligejere traf snusfornuftige valg i 2019.

Mange valgte et lån med en meget lav 30-årig fast rente. De fleste fik et 1%-lån, mens nogle slog til, da renten kom helt ned på 0,5%.

Især dem med 0,5%-lånet kan glæde sig over at have fået barberet i gennemsnit knap 150.000 kr. af deres restgæld, hvis de fx vælger at konvertere, sælger boligen eller tager et tillægslån. Vælger en boligejeren at konvertere til fx et 2%-lån vil omkostningerne dog spise lidt af besparelsen år for år. En konvertering er derfor mest interessant, hvis renten falder igen inden for en overskuelig årrække, så boligejeren kan nedkonvertere igen. Det er derfor lidt spekulativt. I Totalkredit er 2%-lånet både med og uden afdrag stadig åbent for tilbud i dag, men kursen på 2%-lånet med afdrag endte meget, meget tæt på kurs 100 i går, og dermed er der risiko for, at lånet vil være lukket fra i morgen.

Kunder med 0,5%-lån har især noget at glæde sig over
Dem med 0,5% har særligt meget at glæde sig over: med dagens kurser kan de skære knap og nap 10% af deres restgæld ved at lægge om til et 2%-lån. Besparelsen på restgælden vil for en gennemsnitlig kunde i Totalkredit, der har en gæld på i omegnen af 1,5 mio. kr., derfor i underkanten af 150.000 kr.

Kunder med 1%-lån kan også være med
Kunder med et fastforrentet lån på 1% har også udsigt til en gevinst ved indfrielse. De kan skære knap og nap 5% af deres restgæld ved at lægge om til et 2%-lån. Besparelsen på restgælden vil for en gennemsnitlig kunde i Totalkredit, der har en gæld på i omegnen af 1,5 mio. kr., derfor være i underkanten af 75.000 kr.

Rigtig mange tog et fastforrentet lån sidste år
Det markante rentefald sidste år gjorde de fastforrentede 30-årige lån historisk billige, og de stigende kurser åbnede for helt nye lån så langt ned som til 0,5%. Derfor strømmede danskerne over i lån med fast rente i et ekstraordinært tempo. Sidste år var 8 ud af 10 af alle nye lån i Totalkredit fastforrentede lån. Af dem der tog lån med fast rente fik over halvdelen et 1%-lån, mens næsten hver 5. fik fat i 0,5%-lånet.

Dem med et kun få uger gammelt 0,5%-lån har ramt plet
Også her i 2020 har nogle boligejere også fået et særdeles gunstigt lån. Kursen på 0,5%-lånet nåede op i en drømmekurs omkring 98 for et par uger siden. De boligejere der slog til her og sikrede kursen kan glæde sig over, at de var de foreløbigt sidste, der fik et lån med en rekordlav rente. Og at de efter meget kort tid kan nedbringe deres restgæld med et ganske stort beløb på i underkanten af 100.000 kr. pr. lånte mio.

Mulighed for at få gavn af en rentestigning er unik
I Danmark kan boligejere bede sit realkreditinstitut om at købe obligationen, der ligger bag deres fastforrentede boliglån tilbage til markedspris. Det er en helt særlig mulighed. Ved at købe obligationen bag ens boliglån tilbage kan en boligejer indfri fx sit 0,5%-lån som nu til lidt over kurs 90. Og finansiere det ved at få et nyt lån til en højere rente, men hvor restgælden nu er blevet ca. 10% lavere målt i hele træskolængder.

Sune Malthe-Thagaard

Chefanalytiker i Totalkredit: Rådgiver og inspirerer danskerne om lånefinansiering ud fra det aktuelle renteniveau og relevante realkreditprodukter.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.