Regeringen åbner for flere offentlige investeringer – naturligt lige nu, men intet vidundermiddel

Byggemand som forklarer

Regeringen har netop aftalt med kommunerne og regionerne at ophæve det loft, der er for kommuner og regioners investeringer.

Det åbner for, at især kommuner, men også regioner, kan fremrykke og igangsætte investeringer, der var planlagt til senere.

Regeringen har samtidig besluttet en række tiltag, der skal styrke likviditeten hos de private leverandører til den offentlige sektor ved at fremrykke betalinger og justere statens indkøbsstrategi, så den understøtter danske virksomheder bedre i denne krise. De anslås, at der kan fremrykkes betalinger for 6,5 mia. kr.

Med aftalen tager regeringen hul på anden del af sin strategi, nemlig at understøtte aktiviteten i dansk økonomi. Men kommunerne anslår, at der kan fremrykkes investeringer for op til 2,5 mia. kr. svarende til 0,1 % af BNP, så vi er i småtingsafdelingen.

Offentlige investeringer er intet vidundermiddel – men naturligt at prøve nu
At åbne for fremrykning af offentlige investeringer er ganske fornuftigt. Mange offentlige bygninger er fx ubenyttet lige nu oplagt klar til at blive renoveret. Men offentlige investeringer er ikke noget vidundermiddel heller:

Investeringsprojekter er sjældent lige til at gå i gang med, men kræver planlægning og koordinering. Heller ikke alle kommuner har nødvendigvis projekter i skuffen, der er lige til at gå i krig med. Det betyder, at der kan gå en rum tid, før de kan igangsættes – og risikerer dermed at være uheldigt timet.

Det betyder, at man også skal være klar til at stoppe op og udskyde anlægsinvesteringerne igen, hvis økonomien vender hurtigere tilbage. Det kan virke præmaturt nu, når man tænker på de astronomiske stigninger, vi ser i ledighedstallene her hjemme og i andre lande. Men ikke alle ledige står klar til at kunne beskæftige sig ved offentlige investeringer. Og der skal også være arbejdskraft efter nedlukningen til de byggepladser, som er gået på vågeblus. Allerhelst den samme arbejdskraft, som kender pladsen og projektet.

For nu er det fornuftigt at satse på de projekter, der kan igangsættes og færdiggøres i år. Også selvom det begrænser puljen af projekter, der kan igangsættes. Men her to uger inde i nedlukningen er den bedste strategi stadig at sikre likviditet til virksomhederne og holde hånden under dem, der er særligt hårdt ramt for at opretholde produktionsmulighederne til udbruddet klinger af.

Troels Kromand Danielsen

Tidligere cheføkonom i Nykredit

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.