Beskæftigelsen mistede lidt fart i september

Computer, bog og kaffe

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at lønmodtagerbeskæftigelsen steg med 3.100 personer i september. Dermed blev beskæftigelsesrekorden som forventet yderligere udbygget til 2.760.100 personer i september.

Det springer umiddelbart i øjnene, at stigningen i september er en anelse lavere end den gennemsnitlige stigning på 4.400 personer de foregående 12 måneder. Det bør dog ikke give anledning til den store bekymring, da beskæftigelsestallene kan variere fra måned til måned. Det er dermed også alt for tidligt, at konkludere at fremgangen i beskæftigelsen er ved at løje af ud fra dagens tal. Vi forventer da også uforandret, at beskæftigelsen vil stige med ca. 65.000 personer frem mod udgangen af 2020.

Alt i alt viser dagens fine beskæftigelsestal, at opsvinget fortsat har godt tag i dansk økonomi. Dertil er den fortsatte fremgang i beskæftigelsen et håndgribeligt tegn på, at virksomhederne fortsat er i stand til at rekruttere arbejdskraft til trods for den stigende arbejdskraftmangel. Det er naturligvis positivt, da det indikerer, at der i øjeblikket ikke er en bred og akut mangel på arbejdskraft. Men nok så vigtigt, så er der ikke noget i dagens beskæftigelsestal, der tyder på, at de seneste kvartalers tiltagende lønvækst har løftet lønningerne til et niveau, hvor flere arbejdsgivere ikke længere finder det attraktivt at ansætte nye medarbejdere.

Når det er sagt, så er det alligevel vigtigt at følge udviklingen på arbejdsmarkedet tæt. Der er få ledige ressourcer på arbejdsmarkedet i øjeblikket, og vi er derfor afhængige af en fortsat stigning i arbejdsstyrken for at undgå en mere udbredt og akut mangel på arbejdskraft. Prognoserne ser umiddelbart gode ud, da der udsigt til en fortsat pæn stigning i arbejdsstyrken. Primært som følge af at der kommer flere danskere i den arbejdsdygtige alder samtidig med, at pensionsalderen stiger. Dertil er der fortsat udsigt til en pæn indstrømning af udenlandsk arbejdskraft. Men prognoser er som bekendt usikre og får vi ikke den ventede fremgang i arbejdsstyrken, så kan manglen efter arbejdskraft hurtigt stige til et niveau, der afsporer det danske opsving.

Tore Stramer

Tidligere cheføkonom i Nykredit

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.