Væksten i eurozonen taber tempo i 2. kvartal

Computer, bog og kaffe

Væksten i 2. kvartal kravlede langsomt frem med sløve 0,2%. Det efter eurozonen ellers viste relativ robust vækst på 0,4% i årets første kvartal.

Nu er vi altså tilbage på de halvsløje niveauer, vi også så i andet halvår 2018. Der er ingen underkomponenter med denne offentliggørelse.

Europæisk vækst holdes nede af en række usikkerhedsmomenter og chok, herunder først og fremmest handelskrigen, der svækker industrien, den efterhånden langvarige uafklarethed omkring Brexit, der hæmmer investeringerne, samt en række mere lokale chok. Ledende indikatorer peger desværre ikke på, at det bliver meget bedre i 3. kvartral. Indtil videre er erhvervstilliden, som typisk er et godt pejlemærke, forblevet blød. Vi venter dog bedring senere på året, men det kræver, at en eller flere af usikkerhedsmomenterne, der tynger økonomien, begynder at lette, og der ikke kommer alvorlige nye til. Og vi hæfter os ved, at servicesektoren og forbrugerne lader til at holde skindet på næsen, mens andre dele af økonomien halter.

ECB har allerede indikeret, at den bløde vækst og dertil også en svag inflation (lige offentliggjort på 1,1% for juli) betyder, at den vil komme med nye lempelser indenfor måneder. Vi venter både rentenedsættelser og nyt opkøbsprogram i september. Dagens tal forstærker kun den forventning.

Den sløve udvikling i væksten i eurozonen har også været medvirkende til, at tyske og danske statsrenter har nået nye bundrekorder. 10-årige statsrenter på mellem -0,3 til -0,4% havde få tænkt muligt for bare nogle måneder siden, men det er altså virkeligheden nu, og det vil næppe ændre sig på kort sigt. Europæiske aktier har blandt andet på grund af den svage økonomiske udvikling vist knap så stærk udvikling, som flere andre markeder.

Frederik Engholm

Chefstrateg: Beskriver og definerer de store linjer i global økonomi og investeringsforhold. Herunder Nykredits holdning til investering, rente-, valuta- og aktiemarkedet.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.