Priserne på huse, lejligheder og sommerhuse fortsætter op

Boligsiden har netop offentliggjort tal for prisudviklingen på boliger i oktober.

Tallene viser, at prisen på et dansk parcel- eller rækkehus fortsætter med at stige, og at huspriserne på landsplan i årets første 10 måneder lå 2,6% højere end i samme periode i 2018. Det er fortsat pænt, men dog noget lavere prisvækst end vi har set i de senere år.

Det går fortsat godt på boligmarkedet. Mange husnøgler skifter ejer, og priserne på huse stiger i 88 af landets 98 kommuner. At boligmarkedet har det godt skyldes, at det endnu går godt i dansk økonomi. Mange danskere har fast arbejde, og oplever samtidig indkomstfremgang. Sammen med de lave renter giver det mange danske familier mulighed for at opgradere huset eller blive husejere for første gang. Det er hovedforklaringerne bag den fortsatte prisfremgang på huse. Priserne har dog ikke længere så megen fart på som i 2017 og 2018, hvor huspriserne steg med mere end 4%, hvilket er noget højere end de 2,6%, som huspriserne i 2019 indtil videre er steget med.

Der er flere faktorer, som gør, at toppen er taget af boligprisstigningerne i forhold til for få år siden. Fremgangen på boligmarkedet drives nu i højere grad af boligsalg i provinsen, hvor prispresset er lavere. På boligmarkedet uden for de største byer er der simpelthen flere huse at vælge imellem for køberne, liggetiderne er højere, og det giver køberne gode kort på hånden og holder strammere snor i priserne. Når aktiviteten på boligmarkedet flytter fra storbyerne og ud i provinsen, så trykker det helt naturligt prisvæksten ned, selvom antallet af hushandler fortsat ligger på højt niveau.

Vi er stadig optimistiske omkring boligmarkedet og huspriserne, men må også sande at farten i verdensøkonomien og i vigtige eksportlande forventes at blive lavere, og det ventes gradvist at smitte af på dansk økonomi og derigennem også dæmpe udviklingen på boligmarkedet. Samtidig har antallet af bolighandler ligget højt i en længere årrække og der er ikke så meget mere at komme efter i øget aktivitet. Så selvom renteniveauet forventes at forblive på lavt niveau de kommende år, så må vi forvente at stigningerne i huspriserne bliver mere afmålte i de kommende år end i de forudgående. Vi forventer husprisstigninger i omegnen af  2-3% årligt i 2020 og 2021.

Priserne på ejerlejligheder stiger også. På landsplan er ejerlejlighedspriserne i de første 10 måneder af 2019 steget med 1,5%. For København er der dog tale om et prisfald på 0,6% i årets første 10 måneder sammenlignet med samme periode i 2018. Prisstigningerne på landsplan dækker over m2-priser, som bevæger sig sidelæns eller falder i de største byer som København, Aarhus og Aalborg, mens der er godt fart og pæne prisstigninger på ejerlejligheder i stort set alle provinsbyerne. I byer som Vejle, Roskilde og Lyngby er der skudt mange nye ejerlejligheder op de senere år, og selvom de allerstørste byer typisk løber med omtalen, når vi taler ejerlejligheder, så er det altså nu de mindre byer, der har prisførertrøjen på.

Siden starten af 2018 er farten på ejerlejlighedsmarkedet i de største byer aftaget gevaldigt, og vi ser ikke længere de tocifrede vækstrater i priserne. Priserne er dog kun faldet en smule og de seneste tre måneder har der faktisk igen været små stigninger på ejerlejlighederne i København. Selvom priserne har højt niveau, så er der fortsat købere, som har råd til at købe i København - det er købere, der eksempelvis har en god portion friværdi med sig fra salg af en anden bolig eller par med pæne indkomster, som køber deres første ejerlejlighed. Det er de lave renter, den høje beskæftigelse og stigende indkomster, som sikrer at der fortsat sælges en god portion lejligheder i de store byer.

Fremadrettet ser vi mere af det samme for ejerlejlighedsmarkedet. Udskydelsen af overgangen til de nye boligskatteregler kan dog fremadrettet give lidt yderligere luft til salget af lejlighederne i København og Aarhus. Den bekymring for de nye skatter, der kan have afholdt nogle købere fra at slå til, vil med udskydelsen formentlig blive skubbet i baggrunden, da der er så lang tid til ændringerne, at det er meget svært at planlægge efter, hvis man i dag egentligt er klar til at købe. Når 2019 gøres op, forventer vi fortsat, at der er et lillebitte prisfald på ejerlejligheder i København, mens der på landsplan vil være prisstigninger på 1-2%.

Det er fortsat rigtig gode tider på sommerhusmarkedet, og 2019 ser ud til at ende med det største sommerhussalg i årene efter Finanskrisen. Priserne er i de første 10 måneder af 2019 øget med 3,0% i sammenligning med samme periode i 2018. Det er pænt, men ikke pragende. Ligesom med hussalget og ejerlejlighedssalget, så drives salget af sommerhuse nu i højere grad af salg i Jylland, på Fyn og i knap så dyre områder på Sjælland som tidligere. I de områder er der også typisk et langt større udbud af huse til salg og det lægger derfor en dæmper på prisudviklingen på landsplan.

Det er bemærkelsesværdigt, at sommerhuspriserne fortsat stiger med høj fart i landets dyreste sommerhuskommune, Helsingør. Der koster et sommerhus ofte mere end et typisk parcelhus i hovedparten af landets kommuner. Købere af sommerhuse i de dyreste områder af Nordsjælland kommer typisk fra områder, hvor helårshusene er endnu mere bekostelige, og hvor prisstigningerne de senere år har opbygget store friværdier, der kan sættes i spil ved sommerhuskøb. I kobling med de lave renter og muligheden for at finansiere købet med op til 75% realkreditbelåning sikrer fortsat mange købere. De kommende år forventer vi, at sommerhuspriserne på landsplan stiger med 2-2,5%.

Mira Lie Nielsen

Boligøkonom: Rådgiver og inspirerer boligejerne om boligfinansiering, boligpriser og udviklingen på boligmarkedet.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.