Uændret ledighed i november

Møder hvor tegninger diskuteres

Dagens ledighedstal fra Danmarks Statistik viser, at bruttoledigheden steg med 300 fuldtidspersoner fra oktober til november – dvs. praktisk taget uændret ledighed.

I november måned var der 104.400 fuldtidsledige personer, svarende til 3,7% af arbejdsstyrken.

At ledigheden er uændret, vidner om, at højkonjunkturen har godt fat i dansk økonomi på trods af en uafklaret situation i november om handelskonflikten mellem USA og Kina og Brexit-vakuum i Storbritannien før valget i december. Det er alt for tidligt at afblæse fremgangen herhjemme.

Og så skal man huske på, at selv om ledigheden har ligget stort set fladt over det seneste år, så er beskæftigelsen steget med 32.000 personer. Det hænger sammen med, at folk i disse år tager en ekstra tørn på arbejdsmarkedet i stedet for at gå på efterløn eller pension, nu hvor først efterlønsalderen er blevet hævet, og fra sidste år også pensionsalderen. Og at vi stadig formår at tiltrække udenlandsk arbejdskraft.

Det viser, hvor afgørende tidligere tiders reformer og muligheden for at kunne tiltrække udenlandsk arbejdskraft er for dansk økonomi i disse år.

Tempoet i den globale økonomi er gået ned, og vi slipper ikke for, at lavere vækst i udlandet med tiden vil smitte af på dansk økonomi. Men det er ikke det samme som at afblæse højkonjunkturen. De danske forbrugeres økonomi er bomstærk efter de senere års stærke indkomstfremgang fra stigende beskæftigelse og pæne reallønstigninger. Der er et ret godt afsæt for det private forbrug – hvis altså forbrugerne vil.

Vi tror dog, at væksten i dansk økonomi har toppet for nu. Men BNP-væksten vil stadig ligge omkring økonomiens potentiale på lidt over 1,5% i de kommende to år. Det er hvad man kan kalde en blød landing, og det betyder også, at vi stadig vil være i en situation med højkonjunktur, selvom væksten går lidt ned.

Vi tror, at væksten er stærk nok til at trække en vækst i beskæftigelsen når vi ser på de næste par år. Virksomhederne slår stadig mange ledige stillinger op og det vidner om, at der er stadig er produktionsordrer i bøgerne.

Troels Kromand Danielsen

Tidligere cheføkonom i Nykredit

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.