Ny rekord i beskæftigelsen i september

Byggemand som forklarer

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg for 8. måned i træk i september - hele 13.000 personer kom i job

I september var der således hele 2.882.000 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik. Det er særligt positivt, at beskæftigelsen i hotel og restaurationsbranchen efterhånden er ved at vende tilbage. I september steg beskæftigelsen i denne branche med hele 3,1%. Antallet af beskæftigede er dermed ca. det samme som før corona.

Man kan roligt sige, at det går ekstraordinært godt på arbejdsmarkedet for tiden. 8 måneder i træk med stigende beskæftigelse understreger styrken af det danske arbejdsmarked. Tidligere kunne hjælpepakkerne i den grad holde hånden under beskæftigelsen i forbindelse med nedlukningen, og på den anden side af genåbningen stod danskerne klar med et betydeligt privatforbrug, der har muliggjort en eksplosiv genstart, hvor vi nu ligger betydeligt højere end niveauet fra før corona.

Fremgangen vil nok stilne en smule af, men fremtiden ser bestemt lys ud på arbejdsmarkedet. Aktiviteten i samfundet stiger fortsat og forbrugerne har stadigvæk betydelig opsparing, der kan konverteres til forbrug. Det taler alt sammen for stigende beskæftigelse den kommende tid.

Flaskehalse er hovedudfordringen fremadrettet
I takt med fremgangen på arbejdsmarkedet er der dog risiko for flaskehalse.

Især byggebranchen har set en betydelig fremgang, hvor der er betydeligt flere beskæftigede end før coronakrisen. Samtidig melder rekordmange virksomheder om mangel på arbejdskraft, hvilket kan resultere i at medvind pludseligt bliver til overophedning. Byggebranchen er samtidig ramt af den globale mangel på byggematerialer og markante prisstigninger. Så flere danskere vil måske udskyde byggeprojektet ind til priserne på mursten, træ osv. har normaliseret sig en smule.

Manglen på arbejdskraft er ikke isoleret til byggebranchen. Både fremstilling- og serviceerhvervene rapporterer i øjeblikket også om rekord stor mangel på kvalificeret arbejdskraft. Det er grundlæggende udfordringer, at der mangler ledige hænder i øjeblikket.

Den offentlige beskæftigelse er dog stadigvæk meget høj. Det er hænder, der potentielt kan bidrage i andre dele af økonomien. Men med coronaens fremmarch i Danmark vil der formentlig gå en del måneder inden presset på sundhedssektoren aftager.

Alt sammen peger i retning af en lidt strammere finanslov end regeringen lagde op til i august, da presset på arbejdsmarkedet formentlig vil fortsætte langt ind i 2022, og til trods for at en eventuel overophedning af arbejdsmarkedet stadigvæk ligger et stykke ude i fremtiden.

Palle Sørensen

Palle Sørensen

Cheføkonom: Beskriver og definerer de store linjer i dansk økonomi. Nykredits cheføkonom er en aktiv stemme i samfundsdebatten ligesom cheføkonomen forholder sig til politiske rammebetingelser.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.