Nyt nationalregnskab opskriver uhørt stærkt 4. kvartal i 2023

Nationalbanken

Dansk økonomi voksede med hele 2,6% i 4. kvartal sidste år. Til sammenligning viste det tidligere nationalregnskab en vækst på 2% fra 3. til 4. kvartal.

Der var i forvejen tale om en uhørt høj vækst i 4. kvartal, så opskrivningen er meget overraskende. Ikke mindst i lyset af, at en vækst på 2,6% er mere end vi normalt forventer på et helt år. Hovedforklaringen er naturligvis den danske medicinalindustri, der trækker en meget stor del af læsset i øjeblikket.

Men dagens nationalregnskabstal får vi også det første sektorfordelte nationalregnskab for 4. kvartal 2023. Og det peger på, at danskerne skruede op for forbruget hen mod slutningen af sidste år, men at den disponible indkomst ikke steg i helt samme tempo. Det peger således på, at vi danskere som helhed sparede en lidt mindre andel af vores indkomst op. Opsparingskvoten ligger dog fortsat ganske højt, så der er intet faretruende i dagens tal.

Meget tyder på, at de gode takter i 2023 vil fortsætte ind i indeværende år. I Nykredit venter vi ganske fin vækst i år – blandt andet drevet yderligere privatforbrug, fortsat succes i medicinalindustrien og genåbningen af gasfeltet Tyra i nordsøen, der ventes at hæve BNP med ca. 0,5%.

Palle Sørensen

Palle Sørensen

Cheføkonom i Nykredit

Beskriver og definerer de store linjer i dansk økonomi. Nykredits cheføkonom er en aktiv stemme i samfundsdebatten ligesom cheføkonomen forholder sig til politiske rammebetingelser.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.