Nye prisfald på ejerlejligheder i marts - især København trækker ned

Cykel står på gaden foran hovedindgang til en bolig

Ifølge Boligsiden faldt ejerlejlighedspriserne på landsplan med 0,8% i marts og samlet set er ejerlejlighedspriserne nu faldet 1,4% siden årsskiftet. Efter sæsonkorrektion er der samlet set også tale om et prisfald på 1,4% på ejerlejligheder siden årsskiftet.

Zoomes der ind på prisudviklingen i København, så er der tale om et prisfald på ejerlejligheder i marts på 1,2%, som øges til 1,5% efter sæsonkorrektion. Efter sæsonkorrektion er ejerlejlighedspriserne i København nu faldet 2,3% siden årsskiftet. Det svarer til, at en gennemsnitlig ejerlejlighed på 80 m2 er blevet knap 100.000 kr. mindre værd på tre måneder.

Køberne vil ikke lege med

Priserne på lejligheder falder fordi køberne ikke er vilde med cocktailen af høje priser og højere skatter. Priserne på ejerlejligheder har været høj i flere år, men fra årsskiftet blev boligskatten på ejelejeligheder med et sat op, og det har afskåret en del potentielle købere fra markedet. Der skal prisfald til for at få dem tilbage, og det er da også ret meget i tråd med vores forventninger, at vi ser prisfald på ejerlejligheder på nuværende tidspunkt. Og især i København, hvor priserne fra i sommer og frem til årsskiftet nåede at stige ti procent fra et i forvejen højt niveau, er der nu brug for et prisfald for at køberne igen vender tilbage.

Mange på udkig efter en ejerlejlighed har nok også en forventning om, at priserne vil falde og venter derfor og ser tiden an, og prisfaldet bliver derved både forstærket og en selvopfyldende profeti, da det ikke er alle sælgere der bare kan vente og ride prisstormen af. Så sælgerne slækker på priskravene for at komme videre i livet og få boligen solgt.

Blodbadet udebliver dog

Selvom vi nu igen ser faldende ejerlejlighedspriser, så er prisfaldene indtil videre mere afdæmpede end dem vi så i 2. halvår 2022, hvor rentestigningerne for alvor begyndte at bide. Her faldt priserne i en periode med over 2 procent om måneden, og der er vi trods alt ikke i dag. Vi forventer, at  vi gradvist frem mod sommer vil se ejerlejlighedspriserne falde til et niveau, hvor køberne i større omfang er klar på at slå til. For køberne er der fortsat, og mange ønsker at bo og eje bolig i de større byer, hvor langt de fleste ejerlejligheder jo ligger. Samtidig blæser gunstige vinde over danskernes privatøkonomi. Den tabte købekraft genvindes bid for bid, i takt med at inflationen er faldet, og lønstigningerne måned efter måned lander på NemKontoen. Boligrenterne er faldet lidt, og der er formentlig mere i vente hen over 2024. Recessionen i dansk økonomi er tilmed blevet aflyst med den seneste revision af nationalregnskabet for 2023, og beskæftigelsen ser meget solid ud. Så bunden går ikke ud af ejerlejlighedsmarkedet – vi forventer at priserne på ejerlejligheder på landsplan vil falde knap 3% og i København med knap 5%, inden de igen så småt begynder at stige.

Træg start for huspriserne i 2024

I marts steg huspriserne på landsplan med 0,4%, mens der efter sæsonkorrektion var et lille fald 0,2%. Samlet set og efter sæsonkorrektion er huspriserne uændrede i 2024, hvilket er en anden start på året end vi har i vores forventning. For tiden trækker prisfald på huse i områder som Nordsjælland og Østjylland huspriserne på landsplan ned. Det ændrer dog ikke på, at vi fortsat er ret optimistiske omkring husmarkedet, der foruden skattelettelser også har en del økonomisk medvind fra høj beskæftigelse, reallønsfremgang og rentefald. Huspriserne ventes derimod at stige med 1,8 procent gennem 1. halvår 2024 og med 3,6 procent gennem 2024 som helhed.

Mira Lie Nielsen

Boligøkonom: Rådgiver og inspirerer boligejerne om boligfinansiering, boligpriser og udviklingen på boligmarkedet.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.