Højeste konkursniveau i ti år i årets første 9 måneder – men antallet er fortsat ikke på et faretruende højt niveau

Dokumentmappe åbnes af hænder

251 aktive virksomheder gik konkurs i september – det er en stigning på 7,6% i forhold til august. Samlet medførte konkurserne 1.242 tabte jobs. Det viser netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik.

Antallet af konkurser har generelt været stigende siden midten af 2021, hvor vi til gengæld havde et rekordlavt antal konkurser. Dagens tal bekræfter denne tendens. Men i dag ligger antallet af konkurser kun lidt højere end det niveau, som vi så inden pandemien. Altså på ingen måde faretruende højt på nuværende tidspunkt.

I september måned gik der 1.242 job tabt i konkurser, hvilket er en stigning på 39,1% i forhold til august, hvor antallet af tabte jobs dog var relativt lavt. I forhold til den normale dynamik på arbejdsmarkedet, hvor mere end 80.000 i øjeblikket forlader sit job hver måned og næsten lige så mange får et nyt, er det en dråbe i havet. Samtidig hungrer virksomhederne fortsat efter arbejdskraft, så ansatte i konkursramte virksomheder har stadigvæk gode muligheder for at finde et nyt job.

Men antallet vil formentlig stige endnu mere

Generelt er nøgletallene for dansk økonomi fortsat relativt robuste, men ser vi fremad, er der anderledes mørke skyer i horisonten. I øjeblikket er det særligt den eskalerende gaskrise, der tynger udsigten for europæisk og dansk økonomi. Det vil formentlig føre flere konkurser på sigt – selvom enkelte brancher allerede ramt. Særligt synes bygge- og anlægssektoren at være ramt i øjeblikket, hvor en række større selskaber er gået konkurs i første halvår af 2022. Byggebranchen er ramt af en bitter cocktail af stigende renter, faldende aktivitet på boligmarkedet og høje materialeomkostninger, der ikke nødvendigvis kan gives videre til kunderne.

Samtidig står de danske virksomheder også foran en større test i forbindelse med tilbagebetalingen af udskudte moms- og skattebetalinger fra pandemien. Dagens tal bekræfter da også, at 45% af det faktiske antal konkurser i de aktive virksomheder i årets første tre kvartaler, skete i virksomheder med momslån. Samtidig vil flere virksomheder formentlig optage det nye statslån til at dække de rekordstore energiregninger, der rammer postkassen i øjeblikket. Det er nærliggende, at det vil drive konkurstallene op de kommende år. Særligt hvis vi går ind i decideret recession.

Palle Sørensen

Palle Sørensen

Cheføkonom: Beskriver og definerer de store linjer i dansk økonomi. Nykredits cheføkonom er en aktiv stemme i samfundsdebatten ligesom cheføkonomen forholder sig til politiske rammebetingelser.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.