Vores inflation ligger helt i bund inden for EU – giver flere kroner til forbrug

Dame med kreditkort og computer

Netop offentliggjorte tal fra Eurostat viser, at Danmark havde den tredje laveste inflation inden for EU i december 2018. Således landede inflationen herhjemme på 0,7% i december.

Det var kun landene Grækenland og Portugal, der kunne fremvise en lavere inflation på 0,6%. I euroområdet lå inflationen samlet set på 1,6% i december.

Det er bestemt ikke hverdagskost, at inflationen herhjemme ligger i den absolutte bund inden for EU. I oktober og november havde Danmark endog den laveste inflation af alle lande i EU, og siden oktober 2017 har inflationen i Danmark været lavere end i euroområdet.

Selvom der tidligere har været eksempler på, at inflationen i Danmark og euroområdet har afveget på kort sigt, så følges prisstigningstakterne dog normalt ad på den lidt længere bane. Det er naturligt med tanke på den danske fastkurspolitik, og at konjunkturerne i Danmark og euroområdet normalt følges ad.

Den nuværende meget lave danske inflation skyldes primært, at fødevare- og fjernvarmepriserne i Danmark er faldet over det seneste år. Konkret er fødevarepriserne faldet med 0,2%, mens fjernvarmepriserne er faldet med 5,9%. I euroområdet er fødevare- og fjernvarmepriserne omvendt steget med henholdsvis 1,3% og 3,2% over det seneste år. Det ser vi som midlertidigt. Vi har derfor også en forventning om, at inflationen i Danmark og euroområdet igen vil begynde af følges ad, når vi bevæger os videre ind i 2019. Vi forventer således, at forbrugerprisinflationen i Danmark og euroområdet vil ligge på ca. 1,5% i år.

Den lave inflation giver danskerne flere kroner til forbrug
Nu og her skal danskerne dog glæde sig stort over den lave inflation. Den lave inflation sikrer simpelthen danskerne en solid fremgang i deres reale indkomst. Hustandenes gennemsnitlige indkomst steg således med ca. 2,5% i 2018, mens forbrugerpriserne kun er steget med 0,8%. Det giver de danske husholdninger en pæn fremgang i realindkomsten på 1,7%. Konkret er hustandenes gennemsnitlige disponible indkomst steget med 10.500 kr. i 2018, mens deres forbrug er blevet 2.500 kr. dyrere som følge af stigningen i forbrugerpriserne. Dermed er en gennemsnitlig dansk hustands købekraft steget med ca. 8.000 kr. i 2018.

I 2019 er der ligeledes udsigt til en pæn fremgang i danskernes realindkomst. Vi forventer således en fremgang i de disponible indkomster på 2,8%, mens inflationen vil tiltage til 1,4%. Det vil løfte den gennemsnitlige danske hustands købekraft med yderligere 7.700 kr. i 2019.

Den danske inflation er helt i bund inden for euroområdet

Tore Stramer

Tidligere cheføkonom i Nykredit

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.