Dansk erhvervsliv er blevet mere nervøse

Mand der læser avis

Vi har netop fået tal for konjunkturbarometeret for industrien, detailhandlen, serviceerhvervene og byggeriet for januar.

Det er desværre lidt kedelig læsning, der viser, at forventningerne i særligt industrien har taget et tydeligt dyk over de seneste måneder.

Konkret har den sammensatte konjunkturindikator for industrien vist en klart faldende tendens siden august og lå på minus 5 i januar. Det er naturligvis en streg i regningen, da industrien udgør en hjørnesten i dansk økonomi. Mere end halvdelen af den samlede vareeksport leveres direkte af industrivirksomhederne, og industrien driver rundt regnet for 15% af den samlede værdiskabelse i dansk økonomi.

De øvrige sektorer er ligeledes præget af fald eller stagnation. Der tegner sig dermed et samlet billede af, at erhvervslivet ser mindre positivt på de økonomiske fremtidsudsigter. Det er en smule bekymrende, da det kan være et varsel om lavere aktivitet i dansk økonomi.

Det har da heller ikke skortet på negative nyheder over de seneste måneder og uger. En række kedelige nøgletal viser, at opsvinget i både Europa og Kina har mistet tydelig fart. Det gælder særligt i Tyskland og Sverige, der nu balancerer på grænsen til en teknisk recession. Brexit-forhandlingerne nåede samtidig nye kaotiske højder i januar, hvor det britiske parlament nedstemte forslaget til en udtrædelsesaftale. Endelig rumsterer risikoen for en ny eskalering i handelskrigen mellem USA og Kina fortsat i kulisserne.

Selvom der er nok at være bekymret for i øjeblikket, så beholder vi dog fortsat ja-hatten på. Vi forventer fortsat et moderat opsving i euroområdet med årlige vækstrater på i omegnen af 1,5-2,0% over de kommende år. Kort og godt fordi der fortsat er et underliggende solidt vækstpotentiale i euroområdet. Når det er sagt, så bør den seneste svage udvikling i særligt de europæiske nøgletal ses som en påmindelse om, at den største risiko imod vores hjemlige opsving kommer uden for landets grænser. Bremser væksten mærkbart op på vores eksportmarkeder, fx som følge af et hårdt Brexit eller en yderligere eskalering i handelskrigen mellem USA og Kina, så vil det ramme dansk økonomi hårdt.

Tore Stramer

Tidligere cheføkonom i Nykredit

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.