Boligejernes betalingsevne viser stærke takter

Netop offentliggjorte tal fra Finans Danmark viser, at de danske boligejere i gennemsnit betaler 99 kr. og 80 øre, for hver gang de har 100 kr. i ydelse på realkreditlånet.

Med andre ord mangler boligejerne at betale 20 øre ud af 100 kr., som svarer til en restanceprocent på 0,20%.

Boligejernes betalingsevne fortsætter således med at vise stærke takter, som er på det stærkeste niveau i 10 år. Der er således skåret to tredjedele af boligejernes restancer, siden de sidste gang toppede, som var i 2009 med en restanceprocent på 0,60%. De seneste tre års tid har restancerne ligget på niveauet omkring 0,20%. Den høje betalingsevne er et udtryk for, at boligejernes situationen er gunstig i øjeblikket, hvor boligrenterne befinder sig på et historisk lavt niveau, beskæftigelsen er høj, og indkomsterne stiger.

Hånd i hånd med de stærke takter i boligejernes betalingsevne sker der en mærkbar fremgang i boligejernes sikkerhed overfor stigende renter, hvor rentesikring i den grad har vundet indpas gennem de senere år. I Finans Danmarks statistik over danske boligejeres lån fremgår det, at omkring 42% af boligejernes lån i dag er med fast rente. I slutningen af 2014 lød andelen på omkring 33%. Den modsatte vej er det gået for lån med den korteste rentebinding på højest et enkelt år, som i samme periode er faldet fra at udgøre 37% til i dag 26%.

At flere og flere boligejere sikrer husholdningsbudgettet mod ubehagelige renteoverraskelser, mindsker risikoen for en mærkbar stigning i boligejernes restancer, såfremt renterne skulle opleve en markant stigning. Det gør boligejerne mere robuste overfor rentestigninger og bidrager til den finansielle stabilitet i Danmark.

Jeppe Borre

Chefanalytiker i Totalkredit: Rådgiver og inspirerer danskerne om lånefinansiering ud fra det aktuelle renteniveau og relevante realkreditprodukter.

Relaterede Artikler

Artikel | 3 min

Totalkredit åbner nyt 1,5%-lån med mulighed for 10 års afdragsfrihed

Renterne fortsætter den nedadgående trend og skaber nu endnu en ny bundrekord for boligrenterne.
Økonomiske analyser | 2 min

IFO-tal skuffer - bedring i tysk økonomi lader vente på sig

Med et fald i det overordnede IFO-indeks fra 99,6 til 99,2 vingeskyder dagens tal forhåbningerne om en vending i opadgående retning efter en længere periode med afmatning i Europas største økonomi.
Artikel | 3 min

Boligejere med F1 har kurs mod minusrente – igen igen

I dag og frem til torsdag løber auktionerne af stablen, hvor tusindvis af danske boligejere og virksomheder får fastsat ny rente på lånet.