Boligejernes betalingsevne viser stærke takter

Indgang til hvidt hus med bindingsværk

Netop offentliggjorte tal fra Finans Danmark viser, at de danske boligejere i gennemsnit betaler 99 kr. og 80 øre, for hver gang de har 100 kr. i ydelse på realkreditlånet.

Med andre ord mangler boligejerne at betale 20 øre ud af 100 kr., som svarer til en restanceprocent på 0,20%.

Boligejernes betalingsevne fortsætter således med at vise stærke takter, som er på det stærkeste niveau i 10 år. Der er således skåret to tredjedele af boligejernes restancer, siden de sidste gang toppede, som var i 2009 med en restanceprocent på 0,60%. De seneste tre års tid har restancerne ligget på niveauet omkring 0,20%. Den høje betalingsevne er et udtryk for, at boligejernes situationen er gunstig i øjeblikket, hvor boligrenterne befinder sig på et historisk lavt niveau, beskæftigelsen er høj, og indkomsterne stiger.

Hånd i hånd med de stærke takter i boligejernes betalingsevne sker der en mærkbar fremgang i boligejernes sikkerhed overfor stigende renter, hvor rentesikring i den grad har vundet indpas gennem de senere år. I Finans Danmarks statistik over danske boligejeres lån fremgår det, at omkring 42% af boligejernes lån i dag er med fast rente. I slutningen af 2014 lød andelen på omkring 33%. Den modsatte vej er det gået for lån med den korteste rentebinding på højest et enkelt år, som i samme periode er faldet fra at udgøre 37% til i dag 26%.

At flere og flere boligejere sikrer husholdningsbudgettet mod ubehagelige renteoverraskelser, mindsker risikoen for en mærkbar stigning i boligejernes restancer, såfremt renterne skulle opleve en markant stigning. Det gør boligejerne mere robuste overfor rentestigninger og bidrager til den finansielle stabilitet i Danmark.

Jeppe Juul Borre

Tidligere chefanalytiker i Totalkredit: Rådgiver og inspirerer danskerne om lånefinansiering ud fra det aktuelle renteniveau og relevante realkreditprodukter.

Relaterede Artikler

Økonomiske analyser | 1 min

Solid stigning i europæisk erhvervsbarometer – spænder ikke ben for rentenedsættelser

PMI for eurozonen steg pænt i april. Det samlede indeks steg fra 50,3 i marts til 51,4 i april.
Økonomiske analyser | 1 min

Beskæftigelsen fortsætter sin sejrsgang

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen markant i februar, hvor yderligere 5300 personer kom i job. I februar var der således 3.014.700 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Økonomiske analyser | 3 min

Salget af ejerlejligheder steg massivt i marts - dog fortsat lavt niveau historisk set

Boligsiden har offentliggjort handelstal for marts 2024. Tallene viser, at salget af ejerlejligheder steg igen i marts, men niveauet er dog historisk set fortsat i den lave ende uden dog at indikere en krise på markedet.